U trendu

Danas su Blagovesti: Dve stvari su strogo zabranjene, a evo šta valja da se radi

Blagovesti spadaju u radosne praznike i uvek se slavi 7. aprila, devet meseci pre Božića. Na praznik Blagovesti, koji se smatra jednim od najvećih hrišćanskih praznika, slavi se sećanje na “blagu vest”, kada je arhanđel Gavrilo objavio Bogorodici da je Duh Sveti odabrao da bude majka Isusu Hristu.

– Silaskom Svetog Duha na prečistu devu počinje obnova čovečanstva, a rečima arhangela Gavrila “Raduj se, Blagodatna, Gospod je s tobom” – otvara se istorija Novog Zaveta i počinje preobražaj čovečanstva.

Od Blagovesti, kako se smatra, počinje setva žita, a srećan je i za kalemljenje voća. Dan posle praznika Blagovesti, Crkva slavi Svetog arhangela Gavrila, koji je, prema zapisima, zadužen za radosne vesti.

Na današnji dan pa sve do Velikog Petka dobro je započeti neki veći posao (izgradnja, početak biznisa, učenje), kao i donošenje većih i važnijih životnih odluka koje bitno menjaju život.

Narodni običaji

Prema narodnom običaju, na Blagovesti se ustaje rano, pa čak i u ponoć, ili barem u praskozorje, a dan je počinje devojačkom pesmom.

Devojke bi uoči ovoga dana nakupile suvih grančica i drva, od kojih je razbuktavana velika vatra, obično na nekom brdu ili seoskom raskršću. Uz vatru se veselilo i muško i žensko, a ponegde, uz mlade, i stariji. Bilo je uobičajeno da se vatra na ranilu ili bukari preskače. Vladalo je verovanje da će, ko preskoči ovu vatru, biti zaštićen od ujeda zmije.

Zbog verovanja da se na ovaj dan bude gmizavci iz zimskog sna, na Blagovesti se nisu spominjale zmije. Uoči Blagovesti, deca su lupala mašicama o gvozdene predmete obilazeći oko kuće, staje i tora i vikala: “Bež’te zmije i gušteri, bež’te zmije i gušteri!”

Na Blagovesti nikako ne treba raditi dve stvari:

Zabranjeno je češljanje

Žene na ovaj dan nikako ne bi trebalo da se češljaju, ali je zato poželjno umiti se na reci ili potoku.

Ne bi trebalo da bude velikih veselja

Budući da je u toku Uskršnji post i nedelja mirovanja, ovaj dan treba da se proslavi u miru, bez velike pompe.

Šta treba da se radi na Blagovesti?

Čišćenje kuće

Simbol sutrašnjeg praznika je i novi početak, pa je poželjno čišćenje kuće. Izbacite sve ono nepotrebno i ono zbog čega se osećate loše.

Molitva za porod

Žene koje žele da rode, a ne mogu – ovaj dan treba da se pomole pored ikone Bogorodice.

I Blagovesti, kao i neki drugi praznici, “ukazuju” kakva će godina biti. Ako je nebo vedro – biće godina rodna, a ljudi zdravi. Takođe, i jesen će biti pozna.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.