U trendu

Dobro pripazite: Tri najštetnije namirnice koje vam uništavaju zube

Pored slatkiša, na koje nas upozoravaju od malih nogu, postoje i druge namirnice koje štete zubima i izazivaju njihovo brže propadanje tokom vremena.

– Rizik po zube ne predstavljaju samo očigledne slatke poslastice. Neki manje sumnjivi krivci mogu biti jednako štetni, rekla je stomatolog Vitni DiFođo za CBS Nevs.

Slatka i kisela pića

Ovo uključuje vaše omiljene sokove, sportska pića, energetska pića, pa čak i voćne sokove. Estetski stomatolog dr Lana Rozenberg nazvala ih je „najvećim krivcima“.

Svako piće koje sadrži veliku količinu šećera ostaje između zuba i veoma je loše za oralno zdravlje, čak može da dovede do propadanja, naglasio je doktor.

Kisela hrana i pića takođe mogu biti štetni, uključujući kafu, vino i, opet, voćne sokove.

– Kiselost može da nagriza zubnu gleđ, što može da dovede do karijesa, preosetljivosti i tako dalje – rekla je Rozenberg.

Lepljive bombone

Lepljiva hrana je takođe na ovoj listi. Iako ovo uključuje bombone kao što su gumene gume, to se takođe odnosi na ‘zdravu hranu’ kao što je suvo voće za koje možda niste svesni da se lepi za zube.

– Lako se lepe za zube i ulaze u pukotine, što ih čini komplikovanim za čišćenje i stoga predstavljaju veći rizik od karijesa – rekla je DiFođo.

Fermentabilni ugljeni hidrati

Ovo uključuje hranu kao što su hleb, testenina, čips i slani krekeri. Problem je što se u ustima razlažu na šećere, lepe se za zube i povećavaju mogućnost karijesa.

– Ova hrana se lako lepi za i između zuba, hvatajući šećere kojima se hrane bakterije, proizvodeći štetne kiseline – rekla je DiFođo.

Kako sprečiti oštećenje zuba

Ne brinite, ne morate da odustanete od ove hrane da biste imali zdrave zube. Postoje načini da se smanji njihovo štetno dejstvo, kažu stručnjaci, osim održavanja dobre oralne higijene kao što su svakodnevno četkanje i čišćenje koncem.

– Redosled kojim jedete hranu može uticati na zdravlje vaših zuba. Jedenje zdravije, vlaknaste hrane poput jabuka ili šargarepe nakon jedenja slatke ili lepljive hrane može pomoći u prirodnom čišćenju zuba uklanjanjem čestica hrane i šećera, efikasno smanjujući rizik od plaka i karijesa, rekla je DiFođo.

Voda za piće dok jedete i posle jela može pomoći da se isprate čestice hrane i šećer iz vaših usta, kažu stručnjaci.

Još jedna hrana pomaže – iako lepljiva žvakaća guma koja sadrži ksilitol, zaslađivač koji se koristi u mnogim gumama bez šećera, može pomoći u povećanju protoka pljuvačke kako bi se sprali ostaci hrane i efikasnije neutralisana kiselina, zaključila je DiFođo, a prenosi 24sata.hr.

Pljuvačka je takođe prirodno sredstvo za čišćenje, dodaje Rozenberg, pa – ‘što više žvaćete, što više pljuvačke proizvodite, zubi će biti čistiji’.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.