Stomatolog otkrio kojih pet namirnica nikad ne bi jeo: Uzrokuju propadanje zuba, karijes i žutilo

Prema stomatologu dr. Semu Jetvu iz Londona, neka vrsta hrane zapravo može požuteti vaše zube, oštetiti gleđ pa čak i uzrokovati njihovo pucanje. Ovo je pet glavnih namirnica kojih treba da se klonite ako želite jake, bele i zdrave zube.

1. Čvarci

Svinjski čvarci u kojima mnogi uživaju uz večeru mogu biti ozbiljan problem kada su u pitanju zubi.

2. Masline

Još jedna namirnica koja može uzrokovati štetu su masline, rekao je. Iako su ukusane, koštice koje se skrivaju u njima mogu biti opasne.

Poput pucketanja, kada zagrizete unutrašnjost masline, moglo bi doći do pucanja zuba. „Ovaj rizik raste s godinama jer naši zubi postaju slabiji“, dodao je stomatolog Jetva.

3. Kurkuma

Kurkuma je postala hit kada je u pitanju naše zdravlje zahvaljujući svojim protivupalnim svojstvima, ali za dobrobit naših zuba, najbolje je smanjiti potrošnju na minimum ako želite da ostanu biserno beli.

„Ovaj narandžasti začin, koji je čest u kariju i toplim napicima s mlekom, može zube obojiti u istu boju“, upozorio je stomatolog Jetva. A još je gore za svakoga ko je bio na tretmanu izbeljivanja ili ako imate navlake.

Rekao je: „Nakon tretmana izbeljivanja vaši zubi mogu biti podložniji mrljama i, iako porculanske navlake ne bi trebalo da budu obojene kurkumom, vaši prirodni zubi mogu biti pa budući da su vaše krunice usklađene s vašim prirodnim zubima, vaše će se krunice isticati. “

4. Karamele

Nešto očiglednija hrana koju treba izbegavati kako bi vaši zubi izgledali bolje, su karamele – ili bilo koji drugi prilično lepljivi slatkiš. Toliko su „užasne“ da je dr. Jetva rekao da nikad ne bi pojeo nijednu.

To je delimično zbog njihovog visokog sadržaja šećera, koji je jedan od glavnih uzroka karijesa, ali i njihove teksture.

„Uz činjenicu da žvakanje karamele znači da se lepe za zube duže od većine namirnica, što znači da je verovatnije da će uzrokovati karijes, ali njihova lepljiva tekstura takođe može predstavljati velike probleme za ljude koji imaju plombe, krunice ili proteze jer bi mogli izbaciti ili čak izvući bilo šta od toga,“ rekao je.

5. Tvrde bombone

Stomatolog Jetva je na kraju dodao da bi pod svaku cenu skrenuo pažnju na tvrde bombone. Rekao je da mogu uzrokovati pukotine i karijes i da su „čisti šećer“.

U ustima se stvaraju bakterije i kiselina kada jedete tvrde bombone i počinju da otapaju površinu zuba, što je prva faza propadanja.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.