U trendu

Dug i skup proces: Evo koliko u Nemačkoj košta razvod braka

Brojni mladenci pre upuštanja u planiranje venčanja ni ne razmišljaju o potencijalnim troškovima koje ono nosi, a u Nemačkoj su ti troškovi izdašni, kao i troškovi razvoda. Nemački savezni ured za statistiku pokazao je d abrak u Nemačkoj traje samo oko 14,8 godina do razvoda. Prošle godine u Nemačkoj je sklopljeno ukupno 416.300 brakova, ali je njih 149.010 brakova završilo razvodom.

Troškovi razvoda bazirani su na tzv. procesnoj vrednosti koja je osnova za izračunavanje sudskih i advokatskih troškova. Barem jedan advokat je obvezan za par u slučaju razvoda, prenosi Fenix Magazin.

Procesna vrednost sastoji se od dva dela: prvi deo procesne vrednosti izračunava se od trostrukog neto prihoda prvog supružnika plus tri puta neto prihoda drugog supružnika, umanjenog za 250 evra po izdržavanom detetu. Osim toga, porodični sud može dodati pet posto udela u imovini na vrednost spora, što je retko slučaj. Pri izračunavanju imovine treba znati da se od imovine oduzimaju naknade od oko 20.000 evra po supružniku i 10.000 evra po detetu. Minimalna procesna vrednost za razvod – na primer za osobe s niskim primanjima ili primaoce Hartz IV – je 3.000 evra.

Drugi deo procesne vrednosti proizlazi iz predmetne vrednosti, koje se izračunava prema odredbama Zakona o regulaciji penzijskih prava (VersAusglG). Međutim, ako se supružnici odreknu izjednačavanja penzije ili ako je brak u trenutku podnošenja zahteva trajao manje od tri godine, minimalno izjednačenje penzije iznosi samo 1.000 evra.

Na primer, pretpostavimo da supruga mesečno zarađuje 4.000 evra, a suprug 2.500 evra u trenutku razvoda, a zajedno imaju četvoro dece. To znači da će se ukupno 1.000 evra oduzeti od ukupnog neto prihoda posmatranog razdoblja. Za vrednost postupka to u početku rezultira iznosom od 18.500 evra.

S obzirom da će nadležni porodični sud na vrednost predmeta dodati pet posto imovinskog udela, mora se izračunati i imovinska vrednost. Imovina žene i muškarca sastoji se od porodične kuće vredne 450.000 evra, koja je još uvek opterećena s 250.000 evra kredita. Od toga se odbija dodatak od 80.000 evra, po 20.000 evra za ženu i muškarca i iznos od 10.000 evra po detetu. Vrednost imovine je, dakle, 120.000 evra – od čega je pet posto 6000 evra.

Drugi deo procesne vrednosti proizlazi iz izjednačavanja penzija. Budući da su suprug i supruga u ovom konkretnom primeru bili u braku nešto manje od dve godine, to je minimalna vrednost od 1.000 evra, što rezultira ukupnom procesnom vrednošću od 25.500 evra.

Stvarni troškovi razvoda mogu se naći i u Zakonu o advokatskim tarifama ili Zakonu o sudskim troškovima u porodičnim stvarima. U ovom primeru, uz stopu naknade od 2,5 (1,3 naknada za postupak i 1,2 naknada za imenovanje), pravni troškovi iznose 2.157,50 EUR (2,5 x 863,00 EUR). Sudski troškovi u brakorazvodnom postupku u ovom primeru iznose ukupno 812 evra po stopi 2,0. (2×406 eura). Ukupno, par mora platiti iznos od 2.969,50 evra u slučaju sporazumnog razvoda u navedenom primeru.

I to samo u slučajevima sporazumnog razvoda, koji nije konstanta. Naime, postoje i slučajevi u kojima supružnici ne mogu postići vansudski sporazum o sporednim stvarima kao što su alimentacija, bračni dom i stvari koje se odnose na decu. Ako razvod nije sporazuman, mora se pozvati drugi advokat da brani drugog supružnika. To rezultira znatnim dodatnim troškovima za oba supružnika, budući da se troškovi advokata više ne dele.

Osim toga, svaki spor koji supružnici ne mogu rešiti van suda izazvaće dodatne naknade. Paušalni iznos od 3.000 evra dužan je u slučaju sporova u stvarima koje se odnose na decu, a u slučaju neslaganja u vezi s bračnim domom i kućnim stvarima, naplaćuje se dodatni iznos između 2.000 i 4.000 evra.

Takođe, mnogi porodični sudovi smanjuju vrednost predmeta za 30 posto u sporazumnom razvodu, zbog čega je sporazumni razvod još skuplji u poređenju.

Međutim, treba imati na umu nekoliko stvari kod ove vrste razvoda. S jedne strane, kada ste u nedoumici, supružnik koji je angažovao advokata za razvod uvek je dužan da plati troškove – čak i ako ste se prethodno dogovorili da ćete deliti troškove.

Takođe, u slučaju spora, advokat može zastupati samo interese klijenta, tako da je bračni partner koji nije zastupan tada u očigledno nepovoljnijem položaju. Zato “Scheidung.org” uvek preporučuje angažovanje dva advokata za veliku imovinu i puno nekretnina.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar