Evo kako se možete odmoriti popodne bez spavanja: Uz ovaj trik mozak se potpuno opušta

Dogodi li vam se ikada da dođete s posla i umor vas jednostavno slomi pa morate da odspavate? Postoji još bolja opcija za popodnevni odmor.

Popodnevni umor, naročito u ovo doba godine, može zahvatiti mnoge ljude čak i nakon dobro prospavane noći. Džim Kvik, svetski poznat stručnjak za poboljšanje pamćenja, optimizaciju rada mozga i ubrzanje učenja, deli nekoliko saveta za suočavanje s popodnevnim padom energije. Umesto forsiranja kroz zamor, Kvik uvek preporučuje odmor za mozak.

Prema njegovim rečima: „Tokom pauze za mozak, važno je uraditi tri stvari koje su hranjive za vas, tri stvari koje su potrebne mozgu: kretanje, hidrataciju i disanje – to je tako jednostavno.“

Sjajan savet

Iako mozak čini samo 2% telesne mase, troši čak 20% ukupne energije tela, naglašava Kvik. Zato je ključno osigurati „gorivo“ tokom dana. Uprkos tome, Kvik ne isključuje kofein, ali ističe važnost praćenja sopstvenog osećanja i razmatranje kombinovanja kofeina s pravim odmorom za mozak, poput energične popodnevne šetnje.

„Ne zaboravite da budete osetljivi prema svom telu i otkriti šta vam odgovara, a šta ne. Planirajte svoje odmore. Rituali ne moraju uvek da budu isti; jednostavno pratite ono što vam se čini najboljim u datom trenutku“, preporučuje Kvik.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.