U trendu

Ovo je najbolja namirnica za mozak: Poboljšava pamćenje i koncentraciju, jedite je češće

Naša memorija je najbolja u dvadesetima, a nakon toga polako opada. Obično ljudi u ranim četrdesetima uoče prve promene u pamćenju.

Dobra vest je da se uz promene u ishrani može odložiti starenje mozga. Najvažnija promena koju možete napraviti? U ishranu uvedite hranjive stvari kao što su omega-3 masne kiseline, piše N1 Hrvatska.

Omega-3 masne kiseline su najbolje hranjive stvari za zdravlje mozga, a baš zbog toga je masna riba najbolja hrana za sprečavanje gubitka pamćenja. Losos, skuša, tuna i haringa imaju najviše razine omega-3 masnih kiselina među prirodnim namirnicama. Baš zbog toga stručnjaci predlažu da ih uključite u svoju ishranu za bolje zdravlje mozga.

Masna riba i mozak

Da, masna riba je najbolja hrana za sprečavanje gubitka pamćenja zbog omega-3 masnih kiselina. Međutim, dobrobiti omega-3 masnih kiselina ne staju samo kod mozga. Upravo te vrste masti su povezane sa smanjenjem rizika od srčanih bolesti, pomažu u održavanju razina triglicerida (masnoće u krvi) te mogu smanjiti simptome artritisa, piše B92.

Kako onda omega-3 masne kiseline pomažu u sprečavanju gubitka pamćenja? Zapravo, vaš mozak sadrži mnogo masnih stanica i mnoge od njih su napravljene upravo od omega-3 masnih kiselina, što znači da one pomažu u održavanju mozga izgradnjom stanica, što je ključno za kognitivno zdravlje, pamćenje te opšte funkcioniranje mozga.

Isto tako, brojna istraživanja su pokazala da omega-3 masne kiseline mogu pomoći u sprečavanju demencije i Alchajmera, obe bolesti koje su povezane sa starenjem mozga i gubitkom pamćenja.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Пошаљи коментар