U trendu

Evo kako se pravilno jede pica: Italijanka objasnila u čemu svi grešimo (video)

U Srbiji je pica izuzetno omiljena, ali je ipak u Italiji njena prava „domovina“. U različitim krajevima, razlikuju se mišljenja o veličini i dodacima.

Ipak svi se slažu da je autentična pica stvorena u Napulju, gde je „margarita“ glavni recept. Ovo „sirotinjsko jelo“ tamo se pravilo od ostataka testa za hleb. Ime je dobilo po grčkom nazivu za okrugli hleb – pita – samo što su ga Italijani pogrešno izgovarali.

Prvo su na picu stavljali ono što se našlo na farmi – maslinovo ulje i paradajz. Krajem 18. veka, dodati su mocarela i bosiljak, pa je pica dobila sve tri boje italijanske zastave – crvenu, zelenu i belu.

Ako želite da jedete picu kao Italijani, nemojte tražiti nikakve „egzotične“ dodatke – piletinu ili ananas, pa čak ni kečap ili parmezan. Takođe, nepisano je pravilo da se uz picu ne pije vino niti naručuje kapućino. Obično se služe pivo ili kisela voda.

Na kraju – kako da jedete picu? Slobodno zaboravite viljušku i nož, pravi Italijani će najčešće samo presaviti krišku na pola po dužini i jesti picu prstima.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.