U trendu

Evo šta će vam se dogoditi ako se svaki dan popnete uz samo 50 stepenica

Svakodnevno penjanje uz 50 stepenica, otprilike na peti sprat zgrade, povezano je s 20 posto manjim rizikom od razvoja kardiovaskularnih bolesti, pokazalo je novo istraživanje međunarodnog tima naučnika, koji su rezultate studije objavili u časopisu Atherosclerosis.

Otkriće je utemeljeno na proučavanju životnih navika 458.860 odraslih osoba iz UK Biobank, koja sadrži važne zdravstvene podatke, poput porodične istorije bolesti, genetskih rizika i podataka o visokome krvnom pritisku, a naučnici su ih sve uključili u svoju analizu.

Istraživanje, je pokazalo da je uspinjanje uz stepenice smanjilo rizik kod svih ispitanika, naročito u onih koji nisu spadali u visokorizičnu grupu osoba sklonijih razvoju srčanim bolesti.

Prednosti ove fizičke aktivnosti su sledeći – besplatno je, ne zahteva odlazak u teretanu niti posedovanje bilo kakve posebne sportske opreme, može se izvoditi nezavisno od vremenskih uslova, a i nešto je što nas većina obično radi u sklopu svakodnevne rutine.

Naučnici su podsetili da je penjanje po stepenicama oblik intenzivne fizičke vežbe.

Važno je spomenuti i to da je u osoba koje su se prestale da se redovno penju stepenicama tokom razdoblja istraživanja, a ono je trajalo u proseku 12,5 godina, primećen 32 posto veći rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti u odnosu na one koji se nikada nisu penjali stepenicama.

Naučnici su posebno pratili osobe koje su bolovale od aterosklerotične kardiovaskularne bolesti (ASCVD). Karakteriziraju je stanja poput bolesti koronarnih arterija i ishemijskog moždanog udara, čestih uzroka smrti u celom svetu.

Fizička aktivnost odavno se promoviše kao način smanjenja rizika od razvoja ASCVD-a, premda se ranije nije previše detaljno proučavala povezanost između penjanja uz stepenice i zdravlja srca.

Ojačan srčani mišić pridonosi regulaciji krvnog pritiska i jačanju samog organa, održavajući ga zdravijim i duže zaštićenim od bolesti.

Ovo nije prva studija koja promoviše dobrobiti penjanja i spuštanja niz stepenice. Ta se fizička aktivnost ranije povezivala sa smanjenim rizikom od razvoja raka i poboljšanjem kardiorespiratorne kondicije, pa se sledeći put, imate li priliku, radije odlučite za stepenice umesto za lift.

“Studija nam je ponudila nove dokaze o zaštitnim efektima penjanja stepenicama kada je posredi rizik od razvoja ASCVD-a, osobito za pojedince s višestrukim faktorima rizika od razvoja ASCVD”, istaknuo je epidemiolog Lu Qi s američkog Univerziteta Tulane.

Informacije su preneli brojni zdravstveni portali poput Medical News Today i Science Alert.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar