U trendu

Holanđani znaju tajnu srećnog života i zove se niksen

Možda niste znali, ali dok šetamo prirodom ili sedimo na klupi, zapravo primenjujemo „niksen“, holandski trend koji je nastao kao način da se oslobodimo stresa. „Niksen“ nalaže da ne radimo ništa i jednostavno odmoramo mozak.

Niksen je glagol u holandskom jeziku koji je izveden iz niks, reči koja znači ništa, a poznato je da su Holanđani baš kao i njihov jezik praktični i direktni. Iako zvuči paradoksalno, niksen nas čini produktivnijim, jer pauze od mozganja omogućuju odmor, a samim tim i bolji fokus.

U skladu s time, u Holandiji se prekovremeni radne ne podstiče kako bi ljudi bili efikasniji na duge staze. Za mozak u dobroj formi stanovnici ove zemlje preporučuju i neki oblik fizičke aktivnosti, najbolje u prirodi, kao što je trčanje, šetnja ili vožnja biciklom.

Čak i u velikim gradovima kao što su Roterdam, Hag ili Amsterdam, mesta za rekreaciju su lako dostupna. U saradnji sa sistemom holandske železnice nastala je i mreža pešačkih ruta do kojih je lako doći vozom ili drugim javnim prevozom. Duge su između 7 i 22 km, što ih čini savršenim za jednodnevni izlet. S obzirom na mnoge klupe duž puta, pauzu je najbolje iskoristiti za niksen.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar