U trendu

Imate vodoravne ili vertikalne nabore na noktima? Evo kada se treba obratiti lekaru

Nabori na noktima se pojavljuju na nekoliko načina. Mogu biti vertikalne ili horizontalne, ali se mogu formirati na nekim ili na svim noktima. Razlog za njihovu pojavu je često bezazlen i vezan je za godine života, da li postoji situacija kada je neophodna poseta lekaru.

Vertikalni nabori na noktima

– Linije koje idu od dna nokta ka vrhu su najčešći oblici nabora noktiju, javljaju se kod oko 20 odsto odraslih osoba. U velikoj većini slučajeva ovo je samo znak starenja – objasnila je američka dermatološkinja Ajvi Li.

Pokazuje kako se naši nokti uglavnom sastoje od keratina, proteina koji se nalazi i u noktima i u spoljašnjem sloju kože. Nokti se menjaju sa godinama jer telo teži da zadrži vlagu, na isti način na koji koža postaje suva, a kosa osetljivija.

– Ukoliko vidite bilo kakve druge promene na noktima, poput cepanja ili promene boje noktiju, verovatno bi trebalo da se obratite lekaru – upozorava dr. Li, a prenosi 24sata.hr.

Dodaje da u retkim slučajevima nabori na noktima mogu biti znak anemije, reumatoidnog artritisa ili kardiovaskularnih problema. Na primer, jedan nabor na sredini nokta može biti znak nedostatka hranljivih materija, kao što su proteini ili folna kiselina.

Stručnjaci klinike Mejo se slažu sa ovim doktorom, ali napominju da ako postoje vertikalni nabori i crvene linije u osnovi nokta, onda može biti lupus – autoimuna bolest u kojoj imuni sistem postaje hiperaktivan i napada zdravo tkivo.

Horizontalni nabori na noktima

– Ovi nabori na noktima su ređi, ali su poznati i kao Boove linije. Oni mogu signalizirati neku vrstu bola ili samo biti ostatak stare povrede. Ovi nabori su uzrokovani privremenim zaustavljanjem rasta noktiju u proksimalnom matriksu nokta, najčešće su benigni i nastaju mehaničkom traumom – objasnila je dermaloškinja.

– Ponekad, međutim, ukazuju na kožnu bolest kao što je ekcem, psorijaza ili hronična paronihija (infekcija nabora noktiju zbog koje koža postaje otečena i crvena), pa obavezno proverite kožu i vrhove prstiju da li ima znakova crvenila i osipa – dodala je i napomenula kako u slučaju da posetite dermatologa.

Pokazuje kako ove vrste nabora na noktima takođe mogu biti znak drugih sistemskih problema. Na primer, nastaju kada štitna žlezda voli previše ili premalo, ali to zauzvrat utiče na hormone koji kontrolišu rast noktiju, kože i kose.

Ako se Beauove linije pojavljuju istovremeno na svih 20 noktiju, to može ukazivati na infekciju, kao što je upala pluća, zauške ili sifilis, a takođe može signalizirati probleme sa srcem, jetrom ili bubrezima.

Dr. Li savetuje da posetite dermatologa ako su vam, pored bora, nokti postali tanji, pocepani, promenili boju, ili promenili oblik, prenosi Reader’s Digest.

Promene na noktima i šta mogu otkriti

– Promenili su boju – prirodna boja noktiju je ružičasta, ali ako je njihova površina bela, to može da ukazuje na ozbiljne zdravstvene probleme – bolesti jetre, srčane probleme, otkazivanje bubrega ili dijabetes. Ponekad je bela boja noktiju povezana sa starošću. Žuti nokti koji sporo rastu mogu ukazivati na respiratorna oboljenja, poput hroničnog bronhitisa, a mogu biti povezana i sa oticanjem ruku, piše klinika Mejo.

– Imaju udubljenje – horizontalno udubljenje se pojavljuje kada nokti neko vreme ne rastu (u slučaju povrede ili bolesti). Ali može se javiti i ako je u pitanju nekontrolisani dijabetes, oboljenje perifernih krvnih sudova ili ako je telesna temperatura veoma visoka (u slučaju upale pluća, šarlaha, malih boginja, zaušaka itd.). Takve linije su ponekad znak nedostatka cinka u telu.

– Listaju se – može da se radi o poremećaju štitaste žlezde, odnosno da nivo hormona u organizmu nije ispravan. Ponekad su nokti lomljivi ako su zahvaćeni gljivičnom infekcijom ili psorijazom. Može se desiti da se pojave kao reakcija na neki kozmetički proizvod, neki lek…

– Oni se savijaju ka spolja – nazivaju se i noktima ‘kašika’. Veoma su mekane i ivice su im zakrivljene ka spolja. Ovakvi nokti mogu biti znak anemije ili nepravilne funkcije jetre izazvane hemohromatozom (telo apsorbuje previše gvožđa iz hrane i njegov višak se javlja u telu). Ovakvi nokti su ponekad povezani sa srčanim oboljenjima i usporenim radom štitne žlezde.

– Imaju rupice (mnogo malih udubljenja) – mogu signalizirati bolesti vezivnog tkiva, kao i autoimunu bolest koja uzrokuje gubitak kose. Ljudi koji pate od psorijaze često imaju ovakve nokte.

– Pojavile su se bele tačke – to mogu da izazovu plikovi ispod noktiju ili povrede, ali i nedostatak cinka ili vitamina B.

– Braon ili crne linije na noktima – to nikako ne treba zanemariti, jer crne linije na noktima mogu biti znak opasnog melanoma – vrste tumora koji pogađa kožu, a rano otkrivanje spasava život. Ponekad su upozorenje da imate trihinelozu, a tamne pruge se mogu pojaviti i kao reakcija na antibiotik.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.