U trendu

Istraživanja pokazala: Ovo je siguran metod da zaspite za 3 minute!

Istraživanje je pokazalo da bi vruća kupka oko 90 minuta pre spavanja mogla pomoći da zaspite u proseku 10 minuta brže nego inače, a navodi i brojne dobrobiti za kvalitet sna.

Istraživački tim predvođen „Shahabom Haghayeghom“, kandidatom za doktorat na Odseku za biomedicinsko inžinjerstvo Univerziteta Teksas u Austinu, proveo je sistematsku analizu podataka ocenjujući istraživanja koja su povezivala kupanje, temperaturu vode i kvalitet sna.

Istraživači su pregledali 5.322 istraživačka rada i upotrebili desetak za donošenje zaključaka, a izveštaj je objavljen u časopisu „Sleep Medicine Reviews“.

Prema njihovim rezultatima, kupanje sat-dva, a idealno tačno 90 minuta pre spavanja, u vodi temperature od 40 do 43 stepena celzija pomaže ljudima da ostvare najkvalitetniji san. Kupanje u to vreme i uz tačnu temperaturu vode može vam pomoći da zaspite u prosjeku 10 minuta brže nego što je uobičajeno.

Njihov izveštaj pokazao je efekte kako bi toplota tela mogla uticati na sposobnost uspavljivanja.

Nalazi su uključivali informacije o početku spavanja tj. koliko vremena treba da se pređe iz potpune budnosti u san, efikasnosti spavanja, količini vremena provedenog u snu u odnosu na ukupnu količinu vremena provedenog u krevetu namenjenom spavanju i subjektivnom kvalitetu spavanja.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar