U trendu

Izbegavajte ove česte greške pri kuvanju i farbanju jaja, zbog njih pucaju i ne prima se boja

Ponekad se, i pored sveg truda i ljubavi koje uložimo u kuvanje i ukrašavanje uskršnjih jaja, desi da završimo razočarani.

Jaja pucaju, boja ne bude jednaka po celoj površini ljuske, loše se prima, ništa ne izgleda onako kako ste zamislili…

Gde grešite?

Ovo su stvari u kojima najčešće umemo da napravimo grešku u koracima.

Stavljate jaja u ključalu vodu

Ako ubacite hladno jaje u vruću vodu, gotovo je izvesno da će ljuska pući i da ćete imati manje jaja nego što ste planirali!

Ukoliko je u pitanju manja pukotina, možda možete da zamaskirate to pri dekoraciji, ali u slučaju većih obično moramo da bacimo jaje.

Stavljate jaja u prenatpanu šerpu

Ukoliko se u šerpi nalazi previše jaja, koliko god vode sipali, ona mogu da se sudaraju tokom kuvanja i, samim tim, dolazi do pucanja ljuske.

Koristite sveža jaja

Pošto se uskršnja jaja obično tvrdo kuvaju i boje, najbolje je koristiti starija. Sveža jaja se teško ljušte posle farbanja, što može da bude prilično naporno. Kupite jaja najmanje nedelju dana pre farbanja i čuvajte ih u kutiji u frižideru.

Ne perete jaja

Pre nego što prionete na posao ukrašavanja jaja, obavezno ih operite razblaženom tečnošću za posuđe, prebrišite tuferom umočenim u sirće ili s vrlo malo sode bikarbone. Tako ćete ukloniti sve ostatke, prljavštinu, masnoću, tragove perja, a površina ljuske biće sasvim glatka i spremna da primi boju.

Upotrebljavate tamna jaja

Svetlija jaja lakše prihvataju boju za farbanje nego tamnija, a ako ste kupili tamna obavezno ih kuvajte u vodi sa više sirćeta (bar dve čaše).

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar