Japanci bez problema provedu dan na suncu jer koriste trik koji deluje i na 40 stepeni Celzijusa

Prosečna temperatura vazduha u Japanu leti dostiže 27 stepeni. Najtopliji mesec je avgust, ali je toplo i u julu. Istovremeno, nećete primetiti da se bilo koji stanovnik Japana teško nosi sa vrućinom. U Zemlji izlazećeg sunca znaju da se nose sa visokim temperaturama.

Osim što jedu laganu hranu, piju puno tečnosti i nose odeću od laganih, prirodnih materijala svetlih boja, Japanci uvijek nose suncobrane. Uz to, imaju i još jedan proveren trik koji deluje čak i na +40, prenosi index.hr.

Ispostavilo se da običan svetli šal itekako može pomoći u rashlađivanju. Japanci ga prvo natope u hladnu vodu, pa ga vežu oko vrata.

Naime, vrat je refleksogena zona. U njemu su koncentrisane velike krvne arterije, a vlažan šal donosi olakšanje od vrućina. Da metoda zaista deluje, potvrđuje i činjenica da se u nekim trgovinama danas mogu kupiti šalovi s efektom hlađenja.

Osim navedenog, važno je izbegavati boravak na suncu između 10 i 17 sati, ne piti alkohol i napitke s previše kofeina i šećera, te se tuširati u mlakoj vodi.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.