U trendu

Jedite ove namirnice što češće i mnogo bolje ćete pamtiti, povećavaju brzinu mozga i koncentraciju

Hrana je elementarno „gorivo“ na koje radi naš organizam, i funkcionalnost i brzina našeg mozga umnogome zavise od toga šta jedemo.

Postoje namirnice koje u svom sastavu imaju nutrijente koje stimulišu funkcionisanje mozga, pamćenje, koncentraciju.

Naučnici ističu da sledećih 5 namirnica poboljšavaju analitičke i kognitivne sposobnosti mozga!

1. Brokoli

Izuzetno hranljivo povrće koje ima malo kalorija i masnoća. Brokoli sadrži vitamin K koji je važan za kognitivne sposobnosti, holin koji podstiče razvoj pamćenja, folnu kiselinu i natrijum.

Konzumiranje brokolija ima pozitivan efekat na moždani sistem, imunološki, kardiovaskularni, varenje. Takođe, brokoli je sjajan za borbu protiv upalnih procesa u organizmu.

2. Orasi

Orašasti plodovi sadrže najkorisnije elemente u tragovima za naš mozak – zdrave masti. Ishrana bogata mononezasićenim masnim kiselinama pozitivno utiče na učenje i pamćenje.

Važno je da ne preterate sa unosom oraha, jer to može izazvati kontra efekat i orašasti plodovi su visokokalorični. Dnevna doza je oko 13g dnevno.

3. Borovnica

Najbolje bobičasto voće za pamćenje. Podstiče obnavljanje nervnih ćelija – sadrže mangan, vitamine A, B, C i K. najbolje je d aih konzumirate sveže, ali možete ih upotrebiti i u sokovima, smutijima, voćnim salatama. Užina za mozak i jačanje imuniteta.

4. Crna čokolada

Odlična da nas razbudi i podigne šećer, crna čokolada poboljšava dotok krvi u mozak, smanjuje stres i dobro deluje kad imate tremu. To je sve zbog serotonina, poboljšava raspoloženje i smanjuje anksioznost. Mnogi studenti znaju koliko je dobro pred ispit pojesti kockicu crne čokolade.

5. Losos

Ova riba je korisna u sadržaju omega-3 masnih kiselina, dokozaheksaenske kiseline. Elementi u tragovima lososa omogućavaju neuronima da rade još efikasnije. Da bi se sačuvao integritet hranljivih materija, preporučuje se konzumiranje lososa na žaru ili na pari.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.