U trendu

Jedva da se ujutru razbudite i ustanete? Ovaj trik pomaže bolje od kafe

Svi imamo ona jutra kada nismo toliko puni energije koliko bismo želeli da budemo, a čini nam se da je tokom jeseni i zime takvih dana sve više.

Ipak, sertifikovani stručnjak za spavanje, Majkl J. Breus, za Mindbodygreen otkriva da postoji jedna stvari koju možete da uradite kako biste dan započeli puni energije, piše Živim.

Zašto vežbe disanja trebate dodati svojoj jutarnjoj rutini?

Jedan od najboljih načina da se brzo razbudite i dobijete energiju, prema Breusu, je iskorišćavanje moći pravilnog disanja.

– Probudite svoji disajni sistem s 15 dubokih udisaja – kaže Breus.

Dodaje kako će udisaji rezultirati poplavom kiseonika u mozak što će sigurno pomoći da se razbudite.

Stručnjak za spavanje navodi kako se on skoro svaki dan sastaje s grupom poznanika putem Zooma kako bi zajedno radili vežbe disanja.

Uz to, istraživanja pokazuju da su vežbe disanja, uopšteno, povezane s emocionalnom kontrolom i psihološkim dobrobitima.

Koje su još rutine disanja koje daju energiju koje možete isprobati?

Ako niste sami sigurni od kojih vežbi početi, možete se odlučiti za 15 dubokih udisaja kada se probudite ili koristiti jednu od sledećih vežbi disanja.

Kombinujte ove rutine sa zdravim ritualom odlaska na spavanje, doslednim rasporedom spavanja i buđenja i možda suplementom za pospešivanje sna kako biste se ujutro osećali obnovljeno i spremno za odlazak.

4-4-4-4 (disanje u kutiji)

Učiteljica disanja Gven Ditmar objasnila je da metoda “disanja u kutiji” dolazi od američkih marinaca i poznata je još po nazivu četvrtasto disanje ili 4-4-4-4 disanje. Ova tehnika disanja ne samo da usporava otkucaje srce i pooštrava  koncentraciju već povećava efikasnost i performanse, navodi ona.

– Najbolje je ovu metodu koristiti ujutro za buđenje, usred dana ako ste pospani ili pre velikog projekta ili sastanka koji zahteva vaš fokus – ističe Ditmar.

Kako se izvodi?

Počnite ispuštajući sav vazduh iz pluća i zadržite dah četiri sekunde.

Dišite kroz nos četiri sekunde.

Zadržite dah na samom vrhu udisaja četiri sekunde.

Izdišite kroz nos četiri sekunde.

Zadržite dah na samom kraju izdisaja četiri sekunde.

Ponavljajte pet minuta da osetite efekte.

Dah vatre

Ovaj oblik disanja dolazi iz pranayama tehnike koja dolazi iz tradicije Kundalini joge. Kako Ditmar objašnjava, to je prilično intenzivna i napredna tehnika, ali će vas definitivno probuditi. Dodaje da se ne sme praktikovati ako ste trudni, imate vrtoglavicu ili visok krvni pritisak.

Kako se izvodi?

Sjednite uspravno.

Udahnite i izdahnite kroz nos, otpuštajući stomak tokom udisaja i uvlačeći trbuh tokom izdisaja.

Disanje će biti glasno i brzo dok povećavate tempo disanja.

Za početak postavite merač vremena na 30 sekundi, a s vremenom povećavajte vreme sve dok ne dođete do četiri minuta i na tom vremenu se zadržite.

Iako možda nismo svi jutarnji tipovi, malo vežbi disanja može uveliko da pomogne da dobijete više energije. Stoga, onim jutrima kada osetite da se vučete, sedite lepo i uspravno i dišite.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar