U trendu

Jeste li rasipnik ili cicija? Ovo su 4 tipa ličnosti kad je reč o novcu

Osećanja koje povezujemo s novcem retko imaju veze s trenutnim finansijskim okolnostima u kojima živimo, a velika je verovatnoća da proizilaze iz odnosa koje su naši roditelji ili staratelji imali kad je reč o novcu.

Naša prošla iskustva utiču na to kako mislimo i osećamo se kad je reč o novcu, ali i na naša financijska uverenja i ponašanja tokom života, piše CreateCultivate.

Jacqueline Jack Howard, viša direktorka financijskog zdravlja i dobrobiti u Ally Financialu smatra da ljudi sami po sebi nisu posebno dobri ni posebno loši u upravljanju novcem. Umesto toga, ona postavlja pitanje šta im se dogodilo da imaju određeno mišljenje o novcu.

– To je puno važnije od kreditne sposobnosti ili čak budžeta. Zapitajte se zašto trošite novac? Zašto ne trošite novac? Kada počnete istraživati takva pitanja, tek onda stvarno počinjete razumevati razloge – ističe Howard.

Naredni korak je stvaranje vremenske linije uticajnih finansijskih trenutaka. Navedite prekretnice koje ste imali s novcem hronološkim redom. Odatle identifkujte emocije koje se povezuju sa svakim trenutkom, a zatim zapišite poruke koje se odražavaju u tim događajima.

Jesu li odrasli u vašem životu izbegavali otvoreno da razgovaraju o novcu? Je li vaša porodica praktikovala ekstremnu štedljivost? Možda je neki životni događaj doveo do poteškoća s finansijama.

Howard je ispričala da njen vremenski sled uključuje srećna sećanja na odlazak u kreditnu uniju s mamom i bratom kako bi imali novca za trošenje, pronalaženje posla u srednjoj školi kako bi uzdržavala porodicu nakon smrti svoje majke, i kasnije, preživljavanje raka dojke.

Ti su događaji uticali na nju oblikujući je na način da troši više novca na iskustva svesna da živimo samo jedanput.

Zatim identifikujte svoju novčanu ličnost. Svaka ličnost uključuje niz izazova kada je reč o upravljanju novcem.

1. Obožavalac novca
Reč je o situaciji kada neko veruje da novac ili stvari koje se novcem mogu kupiti mogu rešiti sve njihove probleme.

2. Mrzitelj novca
Izbegavanje novca javlja se kao rezultat uverenja da je novac loš i da je želja za bogatstvom negativna. Izbegavanje uključuje i one koji se osećaju preopterećeno ili teskobno zbog svojih financija, te ih kao rezultat toga ignorišu.

3. Novac je status
Novac kao statusni simbol uključuje one koji veruju da je njihova sopstvena vrednost povezana s njihovom neto vrednošću.

4. Zabrinuti
Osveštenost o novcu javlja se kod onih koji preterano brinu o novcu. Možda oklevaju da troše, čak i na potrebne stvari, iz straha da će ostati bez novca ili se zadužiti.

Povezivanjem istorije odnosa prema novcu s vašom novčanom ličnošću, stvara se alat koji se može koristiti za identifikaciju onoga što vas pokreće da postignete ciljeve.

Kao obožavateljica novca, Howard je uspela u automatizaciji finansijskih odgovornosti, tako da tačno zna koliko je raspoloživo za kupovinu predmeta radi kojih bi u određenom trenutku osećala krivicu, kao što je kupovina sunčanih naočara ili druge sitnice.

Howard kaže da, nakon što povežete uzroke i posledice, postaje sve lakše razvijati zaštitne ograde koje omogućuju veću fleksibilnost oko potrošnje, piše CreateCultivate.

– Kada uzmete u obzir finansijsku traumu, psihologiju novca i novčanu ličnost pojedinca, to prebacuje razgovor sa stida zbog lošeg odnosa s novcem na osećaj osnaženosti jer razumete temeljni uzrok svojih stavova – zaključila je Howard.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.