Još jedna Nova godina

Ideja da se na kraju svake godine svode računi postoji već odavno. I može da bude korisna, mada je ipak bolje, po vas same, da ne čekate sledeći ponedeljak, sledeći mesec, sledeću godinu kako biste počeli s nečim novim i, nadate se, boljim.
Ipak, bolje je ikakvo svođenje računa nego nikakvo, pa, ako već nemate naviku da to redovno radite, može i Nova godina da posluži. Ukoliko nemate naviku da redovno svodite račune, nemojte sebe sad grditi zbog toga, nemojte se kažnjavati. Važno je da to bar nekad radite – eto, može i sad.
Kako bi vam glava bila bistrija, mogu da pomognu i papir i olovka. Zapišite u čemu ste omanuli prethodne godine, i budite iskreni koliko god možete, pokušajte da krivicu za sopstvene neuspehe ne svaljujete na druge (recimo, nije vam šef namćor kriv što ste kasnili na posao, nije dete "samo tražilo" da vičete na njega jer je htelo roditeljsku pažnju, a vi ste bili umorni, nisu partner ili partnerka krivi što ste vi bili neprijatni prema njima pa su vam odnosi postali zategnuti).
Kad završite s tim, nipošto se nemojte tu zaustaviti, jer ćete se jako loše osećati. Nastavite, i zapišite šta ste sve dobro uradili tokom prethodne godine. Svaki uspeh se računa, pa i onaj naizgled sitan, kao ozareno lice vašeg deteta kad ste ga odveli u park, jedna jako lepa fotografija koju ste maltene slučajno napravili, jelo koje vam je odlično uspelo, dobra saradnja s nekim od kolega… Makar se osećali kao potpuni promašaj u nekim oblastima, u nekim drugim svakako ste postigli bar nekakav uspeh – priznajte to sebi i pohvalite sebe za to.
A onda razmislite kako biste mogli sebi da ulepšate život. Razmislite kako o krupnijim planovima (na primer, da steknete određenu diplomu, konačno napišete taj roman koji godinama nosite u glavi, da uštedite dovoljno da biste obišli piramide ili klasičnu Italiju, počnete posao koji nećete otaljavati već koji zaista želite da radite, više se krećete, promenite režim ishrane…), tako i o onim "sitnicama koje život znače", započinjanje dana jabukom, posmatranje veverica u parku, 15 minuta tokom kojih vas niko neće uznemiravati…
Hoćete li uspeti sve to da postignete? Sasvim je moguće da nećete. Kao i to da ćete nešto početi, pa se predomisliti. I to je sasvim u redu – važno je da pokušavate, da se ne predajete, da uradite bar nešto, jer onda i ostalo počinje da stiže.
A ako ne želite ništa da menjate? Nije da smatrate da vam je život savršen, uvek može još nešto, ali nije vam ni loše i želite malo mira, a ne promene? I to je sasvim u redu; svako ima takvu fazu. Bitno je da u vašem životu, i kad svedete račune i kad odlučite šta dalje, ima radosti, ljubavi, zadovoljstva, a da li to postižete "žestokom akcijom" i čestim promenama ili mirnim uživanjem u onome što već imate nije važno dokle god to uspevate da postignete.
Uživajte.
Krstarica vam želi srećnu Novu godinu i sve najbolje u njoj!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.