U trendu

Kad život postane haotičan

Oduvek je postojala mogućnost da vam u nekom trenutku život postane potpuno haotičan, skole vas nevolje sa svih strana, ili ne baš nevolje, već strah od svega lošeg što bi se moglo desiti i što kao da samo što se ne desi, osećate se izgubljeno zbog toga, i ne znate šta da činite. Tada je korisno znati na šta da se usredsredite pa da se ne osećate toliko izgubljeno.
Naravno, može da pomogne i ako vam uspe da neke probleme rešite, da se sklonite u neku stabilniju sredinu, osigurate se po nekom pitanju i slično, samo što to niti je uvek izvodljivo, niti se obavlja preko noći. A vama bi i u međuvremenu dobro došlo da se ne osećate toliko izgubljeno, da se ne osećate kao da vam je život u takvom haosu da nemate ni najblažu predstavu na koju stranu da se okrenete niti od čega da počnete.
Dakle, na šta se usredsrediti? Ne možemo vam reći tačno na šta baš vi da se usredsredite, jer se to razlikuje od osobe do osobe. Neki se usredsrede na karijeru, neki na dom i porodicu, neki nalaze veliku pomoć u češćem viđanju s prijateljima, ili u bavljenju ovim ili onim aktivnostima… Ono što je zajedničko za sve je to da nađu nešto što čini da se osećaju kao svoji, bave se onim što im najviše znači (mala napomena: onim što im iskreno najviše znači, ne onim za šta bi bilo društveno najprihvatljivije da im najviše znači). Ako se osećate najviše kao vi sami onda kada provodite vreme sa svojom decom, usredsredite se na to. Ukoliko vas najviše umiruje i čini da se najbolje osećate kad se bavite svojim biljkama u saksijama, ili kuvanjem i isprobavanjem novih recepata, ili se dobro osećate ako svaki dan istrčite svojih pet kilometara, fokusirajte se na to. I tako redom.
Da ne bude zabune: ne postoji pravilo koje kaže da se morate fokusirati na jednu stvar. Može ih biti nekoliko – zapravo, najčešće ih i bude nekoliko, recimo, deca, kuvanje i biljke, ili posao, trčanje i prijatelje, ili već nekakva kombinacija onoga što vam je u tom životnom trenutku važno i što čini da se dobro osećate. Bavljenje takvim aktivnostima vam uveliko pomaže da se smirite, da osetite da nije sve tako crno, i dalje je, uz sav haos, prisutno i ono što vam je zaista bitno – a onda i haos mnogo lakše padne, tu je i dalje, ali vas primetno manje pogađa i jasnije osećate da će i to proći.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (2)