Kada i kako je najbolje meriti telesnu težinu i šta sve utiče na broj kilograma

Osim o načinima kako doći do zdrave telesne težine, godinama se vode polemike o tome koliko često bi trebalo da merimo kilograme na vagi, posebno kada smo na određenom režimu ishrane i tokom letnje sezone. Pojedini istraživači kažu da broj može da ima i negativne posledice po naše psihičko zdravlje, dok drugi sugerišu da je jednom nedeljno idealna mera.

Istraživač sa australijskog Univerziteta u Sidneju Nik Fuler koji vodi klinička ispitivanja za gubitak težine, preporučuje da se merimo svake nedelje, čak iako ne pokušavamo da smršamo jer na taj način kontrolišemo telesnu težinu.

S godinama, pogotovo u srednjim, imamo tendenciju da dobijemo od pola do kilogram godišnje, pa gomilanje kilograma može dovesti do gojaznosti uz zdravstvene probleme.

Prema zaključcima iz 12 studija, učesnici koji su se vagali nedeljno nekoliko meseci izgubili su od jedne do tri jedinice na Indeksu telesne mase (BMI), u odnosu na one koji su se merili svakodnevno.

Zadržavanje vode

Naša telesna težina može da varira u toku nedelje, a studije kažu da je uglavnom viša posle vikenda.

Broj na vagi će ujutru biti veći, posebno ako večeramo hranu bogatu ugljenim hidratima, jer naša tela tada više zadržavaju vode (tri do četiri grama vode po gramu ugljenog hidrata).

Veći broj će biti i ako uveče konzumiramo zasoljenu hranu, jer i so za sebe u organizmu vezuje vodu.

Takođe, bilo da je reč o 30 grama orašastih plodova ili 65 grama nemasnog mesa, sve što jedemo i pijemo ima težinu, što privremeno povećava našu telesnu težinu.

Lakši posle treninga

Naša težina, međutim, ima tendenciju da bude niža ujutru nakon što je naš unos hrane ograničen preko noći, kao i viša uveče nakon dnevnog unosa hrane i pića.

Ako se merimo posle treninga, postoji velika šansa da ćemo imati nižu težinu zbog gubitka tečnosti putem znoja. U proseku gubimo jedan litar znoja tokom jednog sata vežbanja umerenog intenziteta.

Hormonalne fluktacije kod žena, takođe, mogu da utiču na broj na vagi, jer tokom menstrualnog ciklusa mogu da dobiju od pola do dva kilograma.

Prestanite ako vas opterećuje

Nedeljno vaganje je čini se najbolje rešenje, pa se preporučuje se merimo istog dana u sednici, te u isto vreme, kao i u istom okruženju.

Prečesto merenje, ipak, može da stvori opsesiju brojem na vagi i da napravi više štete no koristi.

Prestanite da se vagate u bilo kom trenutku, ako kod vas počne da izaziva anksioznost ili stres i stupite u kontakt sa zdravstvenim radnikom da razgovarate o tome, zaključuje istraživač Nik Fuler.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.