U trendu

Kako da se rešite neprijatnog mirisa stopala: Obavezno radite ovo svaki dan

Neprijatan miris stopala može značajno uticati na kvalitet života pojedinca, posebno kada se radi o smrdljivim čarapama koje emituju mirise izdaleka i cipelama koje je teško pravilno provetravati.

Iako se čini da su problem samo smrdljive cipele i čarape, pravi uzrok problema je nešto sasvim drugo.

Miris stopala ne dolazi direktno od znoja

Glavni krivci su bakterije koje razgrađuju znoj na koži stopala. Ovaj proces oslobađa smrad koji doživljavamo kao neprijatan miris. Zbog toga je od vitalnog značaja da se znoj i bakterije redovno uklanjaju sa stopala.

Svakodnevno menjanje i pravilan izbor čarapa i cipela

Prvi korak je da menjate čarape i cipele svaki dan. Za čarape birajte prirodne materijale poput pamuka, jer oni omogućavaju koži da diše, što smanjuje znojenje, a samim tim i mogućnost rasta bakterija.

Prilikom izbora cipela, dajte prednost kožnim modelima. Ako vaše cipele nisu kožne, razmislite o kupovini kožnih uložaka koji će vam pomoći da apsorbujete znoj i sprečite stvaranje neprijatnih mirisa.

Čišćenje i ventilacija

Čarape treba redovno prati, a cipele takođe treba dobro provetravati i sušiti. Važno je da prođe najmanje 24 sata između nošenja različitih parova cipela, jer to omogućava da se cipele potpuno osuše i na taj način sprečavaju razvoj bakterija.

Sportsku obuću treba redovno prati i birati modele koji pružaju dobru ventilaciju. Možete koristiti i jastučiće za pranje koji upijaju znoj i sprečavaju neprijatne mirise.

Naglasak na ličnoj higijeni

Kako se kaže, higijena je najbolji lek. Mnogi ljudi se tuširaju svaki dan, ali zanemaruju temeljno čišćenje stopala. Važno je da temeljno operete stopala, uključujući i tabane.

Nemojte se samo oslanjati na sapunastu vodu koja teče niz vaše noge tokom tuširanja. Redovno pranje stopala šamponom ili sapunom koji ubija bakterije značajno će smanjiti mogućnost pojave neprijatnih mirisa.

Prateći ove korake i redovno brinete o svojim stopalima, možete efikasno smanjiti ili čak eliminisati problem mirisa stopala.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.