U trendu

Kako je jedan filozof otkrio izvor večne sreće i sklada – pogledajte šta je imao da kaže ovaj antički mudrac

Marko Aurelije, osim što je bio rimski car, bio je i duboko ukorenjen u stoičkoj filozofiji. Njegovo remek-delo „Meditacije“ nije samo zbirka misli, već i putokaz ka unutrašnjem miru i spokoju. Stoička filozofija, koja je imala značajnu ulogu u antičkom Rimu i Grčkoj, nije se samo bavila konceptima, već je nudila praktične smernice za život.

Stoici su verovali da je ključ sreće u disciplini i razumevanju prirode stvari. Oni su učili da je svaki pojedinac odgovoran za svoje postupke i reakcije. Marko Aurelije je bio posvećen ovoj filozofiji, koristeći je kao temelj za svoje vođstvo i svakodnevne odluke. Kroz svoje „Meditacije“, delio je svoje introspektivne misli o vrednostima, emocionalnoj inteligenciji i suštini života.

Njegova poruka nije bila samo teoretska; Marko Aurelije je isticao važnost primene filozofskih principa u svakodnevnom životu. Pozivao je ljude da ne gledaju na filozofiju samo kao na akademsku disciplinu, već kao na put ka unutrašnjem miru i spremnosti za suočavanje sa svim izazovima koje život nosi.

Citati Marka Aurelija

“Da li te uznemiravaju događaji koji se zbivaju van tebe? Potrudi se da jednom naučiš nešto zaista korisno i prestani da lutaš. A čuvaj se i druge zablude: jer su budale oni koji se celog svog veka trude i muče, a nemaju pred očima cilj prema tome kako bi mogli usmeriti svoje težnje i misli.”

“Ne troši ostatak svoga života u razmišljanju o drugim ljudima, osim ako to služi opštem dobru, jer ćeš, ako se budeš mučio oko toga šta ovaj ili onaj radi i zašto on to radi, šta kaže, šta misli i namerava, i ostalim sličnim pitanjima koja nas odvode od posmatranja našega sopstvenoga uma, biti sprečen da obaviš neki drugi posao.”

“Ne misli onako kao što misli čovek koji želi da ti naškodi, ili kako bi on želio da ti misliš, nego stvari primaj onakvima kakve one u stvari jesu.”

Prilagođavaj se stvarima za koje te je vezala sudbina! Voli ljude sa kojima te je ona sastavila, i voli ih od srca!”

“Budućnost neka te ne uznemirava. Ako ti je suđeno da je doživiš, doživećeš je i sa razumom koji sada imaš i kojim se u sadašnjosti služiš.”

“Najbolji način da se osvetiš neprijatelju je da ne budeš poput njega.”

“Sve što čujemo je mišljenje, a ne činjenica. Sve što vidimo je perspektiva, a ne istina.”

“Onaj ko se plaši smrti, strahuje da će biti lišen osećanja ili da će dobiti osećanja druge vrste. U prvom slučaju neće imati više nikakvih bolova, a u drugom, biće na drugi način zadahnut dušom i neće prestati njegov život.”

Šta vi mislite o principima Marka Aurelija?

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)