U trendu

Kako pravilno napisati testament: Pazite na ove cake da se naslednici ne bi posvađali

Testament je jednostavnog koncepta i predstavlja pravni dokument koji koristite kako biste odredili ko bi trebalo da dobije vašu imovinu nakon vaše smrti, piše Freewill.

Postoje određeni koraci koje morate slediti kako biste bili sigurni da je vaš testament valjan, a moguće je pogrešiti.

Te greške mogu uzrokovati zabune, odlaganja, pa čak i dodatne troškove za vaše najmilije. Srećom, možete preduzeti jednostavne korake kako biste osigurali da se to ne dogodi.

1. Mislite izvan nepokretnosti

Prema rečima njujorškog advokata, Džordža Bišofa, testament bi trebala da sadrži i stavke koje se ne odnose samo na nepokretnosti, odnosno ne samo ko će šta dobiti, već i ko će šta raditi kada umrete. Da li ste se zapitali ko može da se pobrine za vaš posao ili firmu koju ste dugo godina gradili. Određivanje nekoga unapred omogućuje vam da izbegnete uplitanje suda.

2. Plan B

Bitno je da u slučaju da neko ne može da ispuni svoju ulogu, imate neku drugu osobu koja bi mogla preuzme taj posao.

„Mnogi ljudi, kad navrše 50 godina i vide svoju uspešnu, produktivnu decu kako se probijaju u svet, propuste pomisao da njihova deca možda nisu dostupna ili sposobna da ispune neku ulogu”, kaže advokat Bišof..

Imenovanje više od jedne osobe ili naslednika je odličan plan B.

3. Ažurirajte testament

Redovno ažurirajte svoj testament! Kako se vaš život menja, tako se menjaju i vaše potrebe. Zato je važno da obratite pažnju da vaš testament bude ažuran. S vremena na vreme proverite svoj testament i uverite se da prati vaš trenutni plan. Uvek bi trebalo da znate gde je original testamenta, jer je “to kao pasoš”.

4. Digitalna imovina

Zapamtite svoju digitalnu imovinu! Tehnologija je dodala novi sloj vrsti imovine koju prenosimo drugima nakon života. To uključuje delove vaše onlajn nepokretnosti, kao što su društveni mediji, mejlovi, internetsko bankarstvo i kriptovaluta.

5. Živa bića

U mnogim slučajevima, naše porodice uključuju neljudske članove kojima će biti potrebna dodatna pažnja nakon što vašeg života.

„Ako imate kućne ljubimce, razmislite o tome ko će se brinuti o njima nakon što odete i u svom testamentu dodelite sredstva za njihovu brigu“, kaže Džastin Stajvers, finansijski savetnik i advokat.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.