U trendu

Kako prepoznati lažova: 3 znaka koji odmah otkrivaju vas da neko laže

Umeti da prepoznamo kada nas neko laže nije samo korisna veština, već može biti od vitalnog značaja za održavanje zdravih i iskrenih međuljudskih odnosa. Ali kako možemo postati veštiji u otkrivanju laži?

Koji su suptilni znaci da neko možda pokušava da sakrije istinu? I kako možemo kanalisati svoj instinkt i koristiti ga zajedno sa posmatranjem da poboljšamo svoje veštine otkrivanja neiskrenosti?

Kako prepoznati lažova?

Tri ključna znaka će vam pomoći da postanete majstor u otkrivanju laži. Razumevanje i prepoznavanje ovih znakova ne samo da poboljšava vaše međuljudske odnose, već vam takođe omogućava da bolje odgovorite na potencijalnu neiskrenost, prenosi Citymagazine.si.

1. Nedoslednosti u govoru

Kada neko laže, često je teško održati doslednost u priči. Lažljivci mogu dodati nove detalje, promeniti ključne elemente ili čak biti uhvaćeni u sopstvene kontradiktorne izjave. Pažljivo slušanje i uočavanje ovih nedoslednosti je ključ za otkrivanje laži.

 • Pažljivo slušanje: Fokusirajte se na priču koju vam osoba priča. Budite svesni svih promena u detaljima ili iznenadnih dodataka koji izgledaju neprirodno ili neočekivano.
 • Pitanja za pojašnjenje: Ako primetite neslaganje, ljubazno i nenametljivo postavite dodatna pitanja. To radite pod izgovorom da želite da bolje razumete situaciju, a da ne nameštate osobu na laž.
 • Posmatranje reakcija: Kada postavljate pitanja, posmatrajte kako osoba reaguje. Da li je njena reakcija mirna i pribrana, ili možda pokazuje znake nervoze?
 • Koristite otvorena pitanja koja zahtevaju više od jednostavnog odgovora sa „da“ ili „ne“. Ovo podstiče osobu da proširi svoju priču, što može otkriti više nedoslednosti.

Budite empatični da bi se osoba osećala sigurno. Ako osoba oseća da je razumete i da je ne osuđujete, veća je verovatnoća da će otvoreno govoriti, što vam može ponuditi više informacija.

2. Govor tela

Govor tela i mikro izrazi su često nesvesni i teško ih je kontrolisati. To znači da oni mogu nesvesno da izdaju osećanja ili namere osobe koja pokušava da sakrije istinu.

 • Izbegavanje ili prekomeran kontakt očima može ukazivati na pokušaj prikrivanja laži.
 • Nervni pokreti kao što su lupkanje prstima, prelazak sa noge na nogu ili petljanje sa malim predmetima mogu ukazivati na unutrašnji nemir ili napetost.
 • Zatvoreno držanje, kao što su prekrštene ruke ili noge, može signalizirati odbrambeni stav ili želju da se sakriju informacije.
 • Mikro izrazi su brzi, nesvesni izrazi koji traju samo delić sekunde i mogu otkriti prave emocije. Oni uključuju brze promene u izrazu lica, kao što su podizanje obrva, stiskanje usana ili kratko pokazivanje besa, straha, prezira ili tuge.

3. Glasovne promene

Promene u nečijem glasu, kao što su ton, brzina i jačina, mogu pružiti uvid u njeno psihološko stanje i istinitost njihovih izjava. Kada ljudi lažu, često su pod stresom ili tenzijom, što može uticati na njihov glas.

 • Promene u visini: Lažljivci mogu iznenada promeniti visinu svog glasa, bilo više ili niže, što može biti posledica stresa.
 • Brzina govora: Neko ko laže može početi da govori brže ili sporije nego obično. Brzo pričanje može biti pokušaj da se brzo pređe preko laži, dok sporo pričanje može značiti odvajanje vremena za izmišljanje priče.
 • Jačina zvuka: Jačina zvuka se može promeniti, pri čemu lažovi iznenada govore tiše ili glasnije, što može biti znak nesigurnosti ili pokušaj da se naglasi laž.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.