U trendu

Kako preživeti pomeranje sata? Neki se oporavljaju danima, počnite s pripremama na vreme

Ovog vikenda prelazimo na letnje računanje vremena. U nedelju, 31. marta, kazaljke se pomeraju sa dva ujutru na tri ujutru. Kazaljke se pomeraju za jedan sat dva puta godišnje, u proleće i jesen, piše Metro.

Iako je pomeranje sata dizajnirano da nam omogući da uživamo u prolećnom suncu i svim njegovim blagodetima, to takođe znači da gubimo sat vremena sna.

Važno je znati da promena rutine može poremetiti naš uobičajeni ritam. Štaviše, melatonin, koji nam pomaže da spavamo, proizvodi se u mraku i potiskuje ga svetlost, što znači da dodatni sat sunčeve svetlosti može uticati na naš raspored spavanja tokom nekoliko dana.

„Što više dnevne svetlosti imamo, uživamo u više serotonina, tako da duži dani mogu pružiti pravi podsticaj našem mentalnom zdravlju“, objasnio je stručnjak za ponašanje i psiholog Daren Stenton.

„Ali promena sata je i dalje prilagođavanje. Osetljivi smo na nedostatak sna i čak i nešto malo od sat vremena može da nas poremeti. Nekim ljudima je potrebno četiri dana da se oporave“, otkrio je stručnjak.

Polako pometajte alarme

Daren kaže da bi trebalo da počnete da postavljate alarm 15 minuta ranije svakog jutra otprilike nedelju dana ranije.

Pronađite načine da se opustite

Stres zbog nedovoljno spavanja i osećaja iscrpljenosti samo će vas još više iscrpiti. U stvari, to bi moglo povećati nedostatak sna.

Daren predlaže da pokušate da pronađete načine da se opustite, uključujući slušanje „umirujuće muzike“, eksperimentisanje sa „belim šumom“ ili opuštanje uz „neke tehnike hipnoze ili meditacije“. Ključ je pronaći ono što radi za vas.

Investirajte u roletne

Previše svetla može uticati na vašu sposobnost spavanja, tako da roletne mogu biti fantastična investicija.

„Kako dani postaju duži, možda ćete otkriti da nije mrkli mrak pre spavanja i da sunce počinje da izlazi veoma rano ujutru“, rekao je Daren.

Ograničite vreme ispred ekrana i kofein

Promena vremena znači da ćete možda morati da odete u krevet pre nego što se vaše telo oseća spremno. Da bi se vaš mozak osećao manje aktivnim, dobro je ograničiti stvari koje ga stimulišu.

„Da biste bili sigurni da ćete lako zaspati, izbegavajte stvari kao što su kofein i vreme ispred ekrana, koji vas mogu preterano stimulisati i otežati zaspati“, savetuje Daren.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.