U trendu

Kako se najbolje zaštititi od krpelja: Uživajte u prirodi bez bojazni

Dolazi lepo vreme, a sa njim i želja da se izađe napolje i uživa u prirodi. Ali, uz to dolazi i opasnost od krpelja. Evo šta treba da znate kako biste se zaštitili.

Pedijatar dr Nataša Jovanović deli korisne savete za roditelje kako da se postave prema krpeljima, ali i šta da rade ako dođe do ujeda, piše b92.net.

„Toplo vreme donosi i krpelje, pa se očekuje da se sezona ujeda ubrza. Savetujemo roditeljima da pregledaju celu dečiju kožu nakon boravka u prirodi, posebno regije iza kolena, zadnju stranu vrata, prepona i pazuha – mesta koja krpelji najviše vole“, kaže dr Jovanović.

Ako primetite krpelja, nemojte ga previjati uljem, benzinom ili alkoholom, već odmah potražite stručnu pomoć u zdravstvenoj ustanovi. Dečji dispanzeri su opremljeni za ekstrakciju krpelja, a pedijatri su dostupni 24/7.

Važno je izvaditi krpelja pravilno: oštra pinceta se pažljivo stavlja ispod tela krpelja, uz kožu, i laganim pokretima se izvlači bez cimanja. Mesto uboda se dezinfikuje nakon vađenja.

Takođe, treba pratiti mesto uboda u narednih mesec dana. Pojava crvene kružnice može biti znak lajmske bolesti, pa je važno odmah se obratiti lekaru ako primetite ovo crvenilo.

Sa ovim savetima, možete uživati u prirodi bez brige od krpelja!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.