U trendu

Kalemegdan – simbol ljubavi u Beogradu

Đorđe Marjanović je pevao o njemu kao o najlepšem gradu sa nasmejanim ulicama. U pesmi Lole Novaković ima srce i u njemu ljubav čistu, koji ruke širi svima i radost pruža istu. Za Momu Kapora on je metafora, način života i ugao gledanja na stvari, dok je Semjuel Beket impresioniran njegovom vedrom i toplom atmosferom. Rešenje ove asocijacije je – Beograd, večita inspiracija umetnika.

Menjao se u skladu sa vremenom, ali njegov stari duh ostao je netaknut. Svedoče to i fotografije umetnika čije vešto oko „lovi” divne momente u prestonici. Tako je na društvenim mrežama Beograd, pored Pariza, predstavljen kao grad ljubavi. Poljupci najčešće nastaju na rustičnoj i romantičnoj Beogradskoj tvrđavi.

Dejan Kostić (48) je fotografiju zavoleo još od malih nogu. Upoznavajući Beograd u čestim šetnjama, razvijao je fotografsko oko. Njegova spontana fotografija zaljubljenog para pod punim mesecom oduševila je zaljubljenike u našu prestonicu.

– Moja namera bila je da fotografišem Pobednika i pun mesec. Proračunao sam da bih takav kadar mogao da „uhvatim” sa biciklističke staze uz Savu. Bio sam oduševljen kada sam ugledao par koji se zaljubljeno gledao – priča Dejan.

Zato je za njega Kalemegdan najromantičniji za fotografisanje.

– Volim što je ljubav tako jaka u Beogradu i na sve strane su parovi koji se ne stide da se poljube u javnosti – kaže Dejan, čije su spontano nastale fotografije, ipak, privukle najviše pažnje na društvenim mrežama.

Klupica ispod raskošnog drveta sa pogledom na ušće Save u Dunav, nedaleko od Rimskog bunara, važi za najfotografisaniju, jer je romantična slika – neizbežna. Uvek se nađe pokoji par koji sedne da uživa u zadivljujućem pogledu na Veliko ratno ostrvo, mostove i novobeogradske blokove. Miloš Plavšić (36) jedan je od mnogih koji nije odoleo da zabeleži ovakav prizor.

– Takvi kadrovi su veoma efektni i dobra fotografija je zagarantovana – kaže Miloš i smatra da za fotografiju koja vredi treba imati strpljenja.

Osobama koje spontano fotografiše voli da pokaže kako su ispali, a reakcije su pozitivne. Ljudi vole da vide sebe u spontanoj situaciji koja se razlikuje od uobičajenih selfija.

Strahinja Simić (28) ne fotografiše ljude, ali kada to uradi napravi čaroliju.

– Fotografije sa Kalemegdana pravi su beogradski klasik, pa je teško uslikati nešto novo. Meni je pošlo za rukom. Par se pojavio niotkuda. Imao sam utisak da su na trenutak videli da ih fotkam jer su perfektno pozirali – priča Strahinja i smatra da je za fotografa važno da bude u pravo vreme na pravom mestu.

Kaže da krovovi gradskih višespratnica takođe mogu da budu romantični.

– Možda nekome to nije prava romantika, ali mislim da ona i beton mogu odlično da se uklope u nešto što bismo mogli nazvati urbanom romantikom.

Fotografi, pored Kalemegdana, u romantične lokacije ubrajaju i Tašmajdanski park, uske vračarske ulice, Dorćolski kej i Gardoš.

Nova tehnologija guši romantiku

Sa razvojem novih tehnologija, pojavom pametnih telefona i društvenih mreža, parovi su postali otuđeni, pa čak i u romantičnim trenucima, kada sede pored reka, gledaju zalazak sunca. U poslednje vreme, mnogi fotografi žale se da im telefon u rukama parova u lepim momentima kvari fotografiju.

– Ubrzani ritam života i napeta svakodnevica najveći su neprijatelji romantike. Pored toga, internet i društvene mreže preokupiraju ljude i donekle se nameću kao zamena za emotivni život – smatra Miloš.

(Politika)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar