U trendu

Kanada: Nov pravac u jogi uključuje glasno psovanje

Građani Kalgarija u Kanadi napravili su nov pravac u vežbanju drevne veštine Rage Joge.

Nov koncept je zadržao miran, Zen ambijent joge, ali uz dodatak da oni koji vežbaju, prilikom izdaha, psuju i viču u određenim pozama, a posle vežbi obavezno odu na pivo.

Kombinacija druženja, paba, piva i joge se pokazala kao uspešan vid opuštanja nakon stresnog dana, piše BBC.

„Na treninzima nudimo bogat rečnik, smeh i bezobrazluke“, piše na sajtu kompanije koja svoj pokret opisuje kao „kombinaciju istezanja, pozicionih vežbi i lošeg humora, sa ciljem postizanja dobrog zdravlja“.

Cena jednog časa je oko 9 dolara i uključuje vaučer za popust na dva piva.

Tvorac Lindzi Istak, koja predaje fleksibilnost i zdravlje, došla je na ideju oslobađanja od besa sa svojim asana joga pozama, nakon lošeg raskida.

„Bila sam puna bola, besa i zbunjena. Tada sam okrila da uključivanje psovke u jogi ima oslobađajući efekat“, rekla je Lindzi.

Prednosti joge i meditacije su dobro poznati, a studije su pokazale da „bezobrazan rečnik“ povećava toleranciju na bol, da nas čini ubedljivim u poslovnim razgovorima i da stvara osećaj solidarnosti.

Dakle, spoj vežbi, mira i psovanja nudi novi put ka ličnom miru i pomaže nam da se nosimo sa stresom, piše BBC.

„Postoje dokazi koji povezuju psovanje sa razlicitim oblastima mozga na koje uobičajen rečnik nikako ne utiče“, rekao je dr Ričard Stivens, sa britanskog univerziteta Keele.

„Prilikom vežbi za relaksaciju, ne očekuju da čujete tu vrstu jezika, tako da psovanje tom prilikom ima posebnu težinu, natera te da se smeješ i refleksno te opušta“ objasnio je Stivens.

Nakon što je dobila medijsku pažnju, i kada je njen koncept opisan kao „preteran“ u Rusiji, Velikoj Britaniji i Južnoj Africi, Lindzi Istak je pokrenula kampanju za razvoj onlajn kurseva i nada se turneju po Kanadi u avgustu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar