U trendu

Ko su vam pravi prijatelji – kako da sačuvate svoju energiju i prepoznate manipulaciju

U svetu punom složenih odnosa, ponekad se osećamo kao da smo stalno na raspolaganju drugima, ali retko dobijamo istu pažnju i podršku nazad. Evo sedam jasnih znakova koji mogu otkriti da li ste postali žrtva emotivnih „vampira“ u svom okruženju:

1. Samo slušanje, bez deljenja

Ako se čini da ste uvek tu za prijatelje, ali oni retko ili nikada ne pokazuju interesovanje za vaše probleme i osećaje, možda je vreme da razmotrite dinamiku tog odnosa.

2. Vaše lične obaveze su nevažne

Ako se očekuje da se vaše vreme i planovi podrede njihovim potrebama, a vaše lične obaveze su nevažne u poređenju sa njihovim, to može biti znak da nisu fer prema vama.

3. Jednostrane usluge

Ako ste stalno na raspolaganju za pomoć, ali vaši prijatelji nikada ne uzvraćaju istom merom ili ne pokazuju istu pažnju kada vi trebate podršku, možda je vreme da postavite granice.

4. Selektivno sećanje

Ako vas kontaktiraju samo kada im treba nešto, a ignorišu vas inače, to može ukazivati na to da vas koriste samo kada im je to u interesu.

5. Finansijska neravnoteža

Ako uvek vi plaćate račune ili troškove u društvu, a nikada ne dobijate isti tretman nazad, možda je vreme da preispitate odnos sa tim prijateljem.

6. Iskorišćavanje za lični napredak

Ako primećujete da vas koriste samo da bi postigli svoje ciljeve ili stekli popularnost, a ne pokazuju istinsko interesovanje za vašu dobrobit, to može biti znak da nisu iskreni u prijateljstvu.

7. Nedostatak interesa za vaš život

Ako vaši prijatelji retko ili nikada ne pokazuju interesovanje za vaše lične probleme, uspehe ili osećaje, možda je vreme da razmislite o tome da li ta veza donosi pozitivnost u vaš život.

Prepoznavanje ovih signala može vam pomoći da postavite granice i održite zdrave odnose koji su zasnovani na uzajamnom poštovanju i podršci.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.