U trendu

Koliko je opasno popiti čašu vode koja je odstajala preko noći

Čaša vode na noćnom ormariću je redovna praksa za mnoge ljude. Ako se probude žedni tokom noći ili ujutru, žele vodu na dohvat ruke.

Ali pitanje je da li treba piti vodu koja je stajala u čaši celu noć.

Toksikološinja Keli Ohnson-Arbor iz Nacionalnog centra za trovanje u prestonici objasnila je za Live Strong šta se dešava sa vodom koja ostane u čaši preko noći.

1. Može se kontaminirati

Bez poklopca, zagađivači mogu ući u čašu vode. „Otvoreno staklo je podložno kontaminaciji prašinom, bakterijama, insektima“, kaže Džonson-Arbor. „Ovo takođe uključuje bilo šta drugo što lebdi ili leti u vazduhu.“

Vaše telo je vari kao i svaku drugu hranu, tako da ona ne može da šteti vašem zdravlju koliko može da vas iritira, objašnjava Klinika Mejo.

2. Može imati gorak ukus

Ako ste ikada popili čašu vode koja je stajala preko noći, možda ste primetili i razliku u ukusu. Za to postoji objašnjenje, kaže Džonson-Arbor.

„Kada ostavite čašu vode preko noći, gasovi u vazduhu, uključujući ugljen-dioksid, rastvaraju se u vodi“, kaže ona. „Kada se ugljen-dioksid rastvori u vodi, pretvara se u ugljenu kiselinu, koja može učiniti da voda bude gorka.“

3. Može sadržati bakterije

Vaša usta su dom za oko 700 vrsta mikroba, prema Nacionalnom institutu za zdravlje (NIH). To je puno bakterija.

Pijenje iz čaše će dovesti do povratnog ispiranja – tečnosti se mešaju sa bakterijama u ustima pre nego što se vratite u posudu. Zato Džonson-Arbor kaže da treba izbegavati da pijete iz čaše vode koju ste ostavili preko noći ako ju je neko drugi ranije koristio.

Koliko je loše piti vodu koja je stajala preko noći?

Voda za piće koja je izašla preko noći uglavnom menja ukus, ali nije nebezbedna za piće. Stvari koje vam mogu izgledati odvratne mogu završiti u vašoj čaši, poput buba i prašine, ali su verovatno bezopasne.

„Uopšteno govoreći, iako voda možda neće imati tako dobar ukus ako je ostavite preko noći, malo je verovatno da će se neko razboleti“, kaže Džonson-Arbor. „Generalno je bezbedno piti vodu koja je ostavljena preko noći sve dok nema vidljive kontaminacije vode.“

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar