U trendu

Komunikacija radi manipulacije

Kaže se da nema dobre veze bez dobre komunikacije, i to je sasvim tačno – ako s voljenom osobom ne možete da razgovarate, da je saslušate, da budete saslušani, da se dogovorite, kako održati vezu? I zašto? Međutim, komunikacija može da znači mnogo toga, i pozitivnog i negativnog, a jedan od njenih negativnih aspekata je manipulacija.
Teško da ima ikoga ko to nije bar jednom uradio: poslužio se komunikacijom kao sredstvom da dođe do onoga što želi onda kada to poželi, bez osvrtanja na to da li je voljena osoba sposobna to da nam pruži i da li želi da to pruži u tom trenutku. U tu svrhu se upotrebljavaju različita sredstva (sva su oruđa komunikacije) – durenje, pućenje usana, pretnje, ucene, umiljavanje… I sve pod devizom da cilj opravdava sredstvo. A cilj je dobiti ono što hoćemo, odmah sad, odmah sad. Nema veze šta voljena osoba mora da žrtvuje da bi nam to pružila, da li želi u tom trenutku da nam to pruži, da li je uopšte u stanju da nam to pruži, mi to hoćemo, i kako god znamo i umemo izmanipulisaćemo dragog ili dragu da nam to pruže.
Ovakva taktika nam, kratkoročno gledano, može doneti ono što želimo. Međutim, na duge staze, ona je smrt za vezu, jer se voljena osoba, kad tako postupimo, oseća zloupotrebljeno. Iznudili smo nešto od nje, nije nam to pružila zato što to želi, i ako takav postupak ponavljamo, sasvim ispravno će zaključiti da smo sebične osobe kojima je uvek na prvom mestu da zadovolje sopstvene potrebe, koliko god to nekom drugom smetalo.
Da ne bude zabune, naravno da se treba potruditi da zadovoljite sopstvene potrebe – ako vi ne pazite na sebe i ne vodite računa o svojim potrebama, teško da će to bilo ko drugi raditi. Međutim, to ne znači da treba „ići preko leševa“ da biste dobili ono što želite, niti da treba ignorisati tuđe želje i potrebe – naročito ne ako se radi o voljenoj osobi.
Šta učiniti? Tražiti ono što želite i/ili što vam je potrebno, bez stida, ali i bez pritiska ili pokušaja manipulacije. A ako voljena osoba u tom trenutku ne želi ili nije u stanju to da vam pruži, prihvatiti to i ne pritiskati je, i potruditi se da nađete drugi način da dođete do onog što želite – i to način koji neće povrediti voljenu osobu (na primer, bez traženja seksa sa strane jer se desilo da vaš dragi ili draga nisu bili raspoloženi ili zbog nečega nisu mogli da vode ljubav s vama onda kada ste vi to poželeli).
A šta ako od voljene osobe nikad ili skoro nikad ne dobijate ono što vam je potrebno? Onda ste s pogrešnom osobom – ali ni tada manipulacija nije opravdana, već bi trebalo potražiti nekoga s kim ste kompatibilniji.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (3)