Koristite li mobilni dok ste u WC-u? To bi moglo da bude veoma opasno

Za mnoge su pametni telefoni zamenili gomilu časopisa pored WC šolje. Ali neki stručnjaci kažu da postoji dobar razlog — zapravo dva glavna dobra razloga — da svoj mali ekran držite podalje od kupatila. Kada skrolujete na svom pametnom telefonu dok ste u toaletu, „sedite na toaletu mnogo duže nego što bi trebalo“, kaže dr Džojs Park, dermatolog u Rafineriji kože i kreator sadržaja sa MD blog, čiji je video nedavno postao viralan na ovu temu.

„Oblik toaletne daske je pod uglom nadole, dizajniran da poveća pritisak kako bi se olakšalo kretanje creva“, objašnjava ona. Ali preveliki pritisak nije dobra stvar, jer vas dovodi u opasnost od razvoja hemoroida, piše Yahoo!

„Svi imamo ove vene u donjem rektalno-analnom području u donjem delu gastrointestinalnog trakta“, kaže dr Harika Balagoni, gastroenterolog na klinici Mayo Health Sistem u La Krosu, Viskonsin. „Ali kada predugo sedite na toaletu, posebno ako ste gojazni ili trudni, tada te vene počnu da izboče ili postanu veće, i tada se razvijaju hemoroidi.

Nejtan Prajs, glavni naučni službenik Thorne HealthTech-a, kaže da korišćenje telefona dok ste u toaletu „često znači naginjanje napred ili gledanje dole“ i da ovaj položaj može „uticati na ugao rektuma, što ga čini izazovnijim za izbacivanje stolice i samim tim i rizik od nepotpunog pražnjenja se povećava“.

Prema Balagoni, „nepotpuno pražnjenje“ se dešava kada „imate stolicu, ali se ne osećate kao da ste se potpuno ispraznili“. To može biti problem jer povećava vreme koje provodite na toaletu i može dovesti do hroničnog zatvora, dodaje Prajs. Generalno, bolje je provoditi manje vremena u toaletu – dobar razlog da ljudi pokušaju da promene ugao, kaže Prajs.

Ali optimalno zdravlje creva nije jedini razlog zbog kojeg bi trebalo da izbegavate nošenje telefona u kupatilo. Takva navika takođe može povećati količinu bakterija koje nosite sa sobom. Jedno istraživanje je, na primer, pokazalo da vaš mobilni telefon može imati 10 puta više bakterija od prosečne WC šolje. U kupatilu može postati još prljavije, jer kada isperete, školjka ispušta mikroskopske fekalne čestice i sve ostalo što ste ostavili za sobom. Iako je nejasno koliko tačno toaletna voda može da putuje, možda bi trebalo samo da zatvorite poklopac pre ispiranja, što mnogo pomaže (iako ne u potpunosti), jer je studija iz 2005. u Journal of Applied Microbiology pokazala da mikroorganizmi dostižu visinu od skoro jednog metra nakon ispiranja WC šolje.

Međutim, ne morate da budete potpuno preplašeni bakterijama na svom malom ekranu — na kraju krajeva, kao što Prajs kaže, „mi generalno imamo jak imuni sistem, a naša tela su u većini slučajeva otporna dugo vremena“. Ali moguće je da širite neželjene klice zbog načina na koji rukujete telefonom u ovom trenutku. „Ako ne čistite telefon nakon upotrebe toaleta, to je kao da ne perete ruke. Izloženi ste prenošenju nečega sa sebe na nekog drugog. Prskate i stvarate aerosole i kontaminirate telefon, a onda vaš telefon kontaminira vaš ponovo ruke“, kaže dr Šeldon Kembel, profesor patologije na Univerzitetu Jejl i stručnjak za mikrobe.

„To je zapravo veća briga za druge ljude nego za korisnika telefona, jer ne uzimate stvari od sebe, vi uzimate stvari od drugih ljudi“, dodaje on. Ovo je posebno važno ako ste bolesni. Ako imate, recimo, stomačni virus, bilo bi sjajno da operete ruke kako ne biste zarazili druge ukućane. Međutim, dodirnite telefon nakon korišćenja toaleta i možete ponovo zaraziti ruke. „Pokušavate da se zaštitite od kontaminacije u kupatilima i drugim mestima dobrim pranjem ruku i sličnim stvarima, a vaš telefon je potencijalno kršenje toga“, kaže Kembel.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.