U trendu

Koristite ovo svaki dan, a mnogo je štrokavije od WC šolje! Trik kako da izbegnete ovaj skriveni rizik

Da li ste znali da  je višekratna flašica za vodu pravo leglo bakterija. Zvuči neobično, zar ne? Ipak, trik je da flašice za ponovnu upotrebu, koje su nam tako praktične na poslu, treningu ili izletima, mogu postati pravi uzgojni teren za mikroorganizme.

Naime, istraživanja ukazuju da u tim flašicama može biti više bakterija nego u nekim neočekivanim mestima, poput činijice za kućne ljubimce ili čak u WC šolji. Da, dobro ste pročitali! Čak i na takvim mestima ima manje mikroorganizama nego u vašoj omiljenoj flašici za vodu. Zašto? Jer flašica za vodu pruža idealno okruženje za razmnožavanje bakterija.

Šta uzrokuje ovu neugodnu situaciju? Naša usta su prepuna bakterija, a svaki put kada pijemo iz flašice, te bakterije prelaze u unutrašnjost flašice. Dodatno, našim rukama unosimo bakterije u flašicu, gde se brzo razmnožavaju, posebno ako pijemo sokove bogate šećerom koji stvaraju idealno okruženje za bakterijski rast. Dok naše vlastite bakterije obično ne predstavljaju opasnost po nas same, deljenje flašice s drugim osobama može dovesti do kontaminacije. Zato je ključno temeljno čišćenje.

Kako se pravilno čisti flašica za vodu? Bez obzira na materijal od kojeg je napravljena, flašica za vodu zahteva svakodnevno čišćenje. Najlakši način je pranje u mašini za sudove, idealno na visokoj temperaturi. Ako mašina za sudove nije opcija, ručno pranje sapunom i toplom vodom je dobar izbor. Takođe, možete koristiti i sredstva kao što su soda bikarbona, sirće ili tablete za čišćenje proteza. Ako želite potpunu higijenu, flašicu možete i prokuvati.

Dakle, trik je da vodite računa o higijeni vaših flašica za vodu kako biste izbegli neželjene mikroorganizme koji vrebaju u njima.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.