U trendu

Kuvari ovu hranu nikada ne naručuju u restoranima, a evo i zašto

Kuvari dali svoj sud – šta vi mislite?

Školjke ili riba u neproverenim ili „sumnjivim” restoranima, poslastice na mestima gde im se ne poklanja dovoljno pažnje, neka su od jela koja kuvari nikada neće naručiti u (tuđim) restoranima. I za ovako nešto postoji i razlog.

Jelo dana u restoranima može izgledati kao najbolji izbor za ručak ili večeru, ali kuvari upozoravaju da se iza tog naziva ne krije uvek sveže ulovljena riba ili povrće koje je tog jutra stiglo u kuhinju – već je često ime dizajnirano da prodaje hranu koja je pred istekom.

Jelo dana

„Nikad ne naručujem specijalitete dana“, kaže kuvar Alberto Moreale, dodajući da neki restorani kreiraju svoje dnevne menije prema jelima ili sastojcima kojih žele da se otarase.

Pre nego što naručite specijalitet dana, Moreale savetuje da razgovarate sa konobarom o tome šta je sveže stiglo tog dana ili da zatražite preporuku jela napravljenih od lokalnih namirnica.

A kuvar Gordon Remzi tvrdi da ne naručuje „supu dana“ jer je to često „supa meseca“.

Školjke i ribe

Koplja se lome i prilikom naručivanja školjki i ribe u restoranima. Neki kuvari savetuju da se morska hrana ne jede u neproverenim restoranima, onim sumnjivog kvaliteta – posebno kada su u pitanju ostrige, koje mogu izazvati opasna trovanja.

Desert

Kuvar Džejkobi Ponder savetuje vam da preskočite desert u restoranu.

„Većina nas nema mnogo mesta u stomaku posle obilnog obroka, ali ako zaista želite nešto slatko, bolje je da odete u poslastičarnicu ili mesto koje je specijalizovano za deserte. Naravno, ako ste u restoranu poznatom po kreativnim slatkišima, ne morate da se pridržavate tog pravila, ali mnogi restorani nemaju vrsne poslastičare u kuhinji – a priprema slatkih i slanih jela zahteva različite veštine pripreme“, rekao je Ponder, a prenosi punkufer.hr.

(Danas.rs)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.