U trendu

Lek će najbrže i najbolje delovati ako ga popijete u ovom položaju

Nova studija koja je objavljena u naučnom časopisu „Physics of Fluids“, a koja se pozabavila konzumacijom lekova, sugeriše da je, kada uzimate tabletu, najbolje da legnete bočno na desnu stranu.

Verovatno se sada pitate zbog čega bi to trebalo da bude od važnosti? Odgovor leži u gravitaciji. Naime, kada ležimo na levoj strani, izlaz želuca u dvanaestopalačno crevo je na najvišoj tački.

Samim tim je, u tom položaju, brzina kojom lek napušta vaš stomak i ulazi u krvotok značajno smanjena.

Ova studija je rađena uz pomoć kompjuterske simulacije ljudskog stomaka, zasnovane na snimanju magnetnom rezonancom. Istraživači su, u ovom slučaju, koristili podatke modeliranja stomaka 34-godišnjeg muškarca.

Da li vaše držanje zaista toliko da promeni brzinu dejstva leka?

Ležanje na desnoj strani je, u nekim slučajevima, dovelo do udvostručavanja koncentracije oslobođenog aktivnog sastojka leka.

Da li ovo važi za sve različite vrste tableta koje ljudi mogu uzeti?

To je komplikovano. Neke pilule su dizajnirane da otpuštaju svoj aktivni sastojak sporo, druge brzo, tako da ubrzanje rastvaranja nije uvek dobra stvar. Takođe je uključeno mnogo drugih faktora, uključujući sadržaj želuca, pokretljivost želuca i dinamiku želudačne tečnosti. „Naročito“, kaže studija, „kontrakcije stomaka izazivaju pritisak i sile koje stvaraju složene putanje tableta“.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.