U trendu

Lekar otkrio jednu stvar koju nikako ne treba raditi ujutru

Niko ne uživa u ustajanju iz kreveta u ovo doba godine. Potrebno je mnogo motivacije da se ohrabrite da se izvučete iz udobnog, toplog kreveta u ledenu, još nezagrejanu sobu. I ranoranioci će znati koliko su januarska jutra tmurna, jer sunce često spava više nego mi u ovo doba godine.

Ali ključ dobrog dana često je povezan sa vašim snom. To je zbog onoga što je poznato kao cirkadijalni ritam – 24-časovni unutrašnji sat u našem mozgu koji „reguliše cikluse budnosti i pospanosti“ koji reaguje na „svetlosne promene u našem okruženju“.

Istraživači kažu da je ovaj koncept evoluirao da bi pomogao ljudima da se „prilagode promenama u našem okruženju i predvide promene u radijaciji, temperaturi i dostupnosti hrane“. U suštini, pomoglo je pećinskim ljudima (koji nisu imali budilnike) da znaju kada da spavaju, a kada da se probude. Ali navika koju su mnogi od nas usvojili zahvaljujući napretku tehnologije mogla bi biti osnovni uzrok problema sa spavanjem i mogla bi uzrokovati loš dan.

Izvinite što vam javljam loše vesti, ali nikada ne bi trebalo da ostanete u krevetu nakon što vam se alarm oglasi. Tako je, oduprite se iskušenju da stavite telefon na odlaganje dok pokušavate da odspavate još sedam minuta — i ustanite — ili ćete poremetiti svoj cirkadijalni ritam.

To je ono što dr Čelsi Roršeb, neurolog i glavni stručnjak za spavanje u Vesperu radi svaki dan. „Nikada ne ostajem u krevetu i radim aktivnosti koje nisu vezane za spavanje i intimnost“, rekla je ona.

„To znači da kada se probudim, odmah ustanem iz kreveta i idem negde drugde u svojoj kući.“ dr. Roršeb kaže da joj ovo pomaže da održi „asocijaciju mozga da je spavaća soba samo mesto za odmor“ što pomaže u promovisanju „visokokvalitetnog sna“.

Stručnjaci iz Sleep Foundation se slažu i kažu da će san koji dobijete između ludih budilnika biti fragmentiran i neće doneti nikakve zdravstvene koristi. U stvari, kažu da je to zapravo povezano sa „povećanim stresom“ i drugim štetnim nuspojavama, prenosi Mirror, a prenosi N1.

„Umesto da podesite vreme za spavanje ujutru, možda bi bilo korisnije da alarm podesite malo kasnije i izbegavate dremanje kako biste povećali količinu i kvalitet sna“, preporučuju stručnjaci. „Ako vam je teško da ustanete nakon što čujete prvi alarm, pomerite alarmni uređaj dalje od kreveta da biste podstakli budnost.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)