U trendu

Lekar pet godina nije koristio sapun, šampon ili kremu: Evo zašto

Iako je svakodnevno tuširanje navika koju praktikuju mnogi, doktor Džejms Hamblin veruje da prekomerno pranje može biti kontraproduktivno.

U intervjuu za Institut Aspen, otkrio je da pet godina nije koristio sapun, šampon za tuširanje ili kremu za telo.

„Jedno je voditi računa o čistoći zbog ličnih i estetskih preferencija, a drugo zbog higijene, odnosno javnog zdravlja. Da, perem zube jer ću tako sprečiti infekcije u usnoj duplji. Perem i ruke. jer sprečava infekcije disajnih puteva. Ali koža zna i sama kako se zaštiti“, objasnio je on.

U svojoj knjizi Clean: The Nev Science of Skin, Dr. Hamblin ističe da je koža prva linija odbrane od bolesti.

„Organizmi i bakterije koje žive na vašoj koži igraju važnu ulogu u vašem zdravlju. Ako pokušate da ih eliminišete, mogli biste da postanete ranjiviji. To bi moglo da utiče na zdravstvene probleme kao što je alergija na orašaste plodove, na primer“, kaže on.

Doktor tvrdi da stanja poput alergijskog rinitisa, astme i ekcema mogu biti uzrokovana prekomernom upotrebom antibakterijskog sapuna. Međutim, drugi proizvodi za negu kao što su šampon, gelovi za tuširanje i dezodorans takođe mogu biti krivac.

„Naša stopala smrde zbog bakterija, kao što je Bacillus subtilis, koji ima jaka antigljivična svojstva. Proizvođači su nas ubeđivali da treba da kupujemo sapune i šampone, ali mislim da je voda dovoljna“, primetio je on.

Dr. Sam Hamlin štedi na proizvodima za negu kože i održava čistoću i zdravlje ispiranjem vodom. Ali on smatra da je pranje ruku antibakterijskim sapunom presudno, posebno zbog korona virusa.

„To je veoma važno“, upozorio je on, a prenosi Index.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar