U trendu

Leto je već tu, a pre izlaska na vrućinu, obavezno pojedite ovo, preporodiće vas!

Visoke temperature su pogodne za aktivnosti poput kupanja, sunčanja i drugih letnjih radosti koje nam predstoje, ali treba imati na umu da vrućina nije nužno dobra za ljudsko zdravlje

Važno je posvetiti pažnju različitim aspektima zdravlja, jer neki organi mogu trpeti zbog visokih temperatura. Možda niste razmišljali o tome, ali bubrezi su jedan od organa koji mogu biti ugroženi. Nefrolog Ivan Litvinov upozorava da topli vremenski uslovi opterećuju kardiovaskularni sistem, kao i organe koji regulišu uklanjanje viška tečnosti iz tela, kao što su pluća, koža i bubrezi, a prenosi objektiv.rs.

On naglašava da mnogi ljudi čine greške koje ugrožavaju njihovo zdravlje. Što je temperatura viša, to su takve greške češće, a jedna od najčešćih je preterano konzumiranje vode. Iako je hidratacija važna, preveliki unos tečnosti može opteretiti bubrege.

“Ukoliko se pije previše vode tokom dana, pravi se nepodnošljivo opterećenje za bubrege. Oni jednostavno nemaju vremena da sve to prerade. Ovo je posebno opasno za ljude koji imaju probleme sa bubrezima, hipertenzijom i kardiovaskularnim bolestima. Povećava im se zapremina cirkulišuće krvi, povećava se hipervolemija (povećanje zapremine krvi). Ovo na kraju može dovesti do pogoršanja hroničnih bolesti”, objasnio je Litvinov i dodao da je najbolje što možemo da uradimo, da nastavimo da unosimo jednaku količinu tečnosti kao i do sada.

Dakle, kako sačuvati bubrege?

On je dao i jedan sasvim praktičan savet koji možete da primenite gotovo svakodnevno.

“Kada izlazite na vrelu ulicu, pojedite mali kiseli krastavac. To će vam pomoći da se manje znojite i budete manje žedni”,  tvrdi on. Sa manjom žeđu, nećete osećati potrebu za vodom i nećete je piti u prevelikim količinama.

Naravno, svima prvo na pamet padne sveži krastavac, ali da, on će vas osvežiti i dodatno hidrirati. Ali, kiseli krastavac će nadoknaditi elektrolite i soli, koje gubite znojenjem. To je jedan od razloga zašto sportisti piju vodu u kojoj su bili kiseli krastavci.

Neophodno je čuvati bubrege. Izuzetno nezgodna stvar, kada se o njima radi, jeste to što se bolesti bubrega često manifestuju nejasnim simptomima koji se zanemaruju, pa se pacijenti jave lekaru prekasno.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.