Lista gradova s najljubaznijim ljudima u Evropi: U top 5 se našla i Srbija

Srbi su poznati kao topao i druželjubiv narod i to je nešto što iznova oduševljava sve koji posete bilo koji kraj naše zemlje, a to je potvrdila i nedavna lista gradova sa najljubaznijim ljudima u Evropi, na kojoj je Beograd zauzeo visoko mesto.

Pored istorije, atrakcija, hrane i noćnog života, koji su neki od faktora koje uzimate u obzir kada birate grad koji ćete posetiti, ljubaznost lokalnog stanovništva može da bude i važnija. Ma koliko uživali, samo jedan neprijatan komentar namrgođenog prolaznika ili neljubaznost konobara može da vam pokvari dan, dok, s druge strane, glavni adut neke na oko manje lepe destinacije mogu biti upravo ljudi koji će vas tamo dočekati i podariti vam nezaboravne momente.

Na prvom mestu jedan od bisera Toskane

Čitaoci poznatog časopisa o putovanjima Conde Nast Traveller glasali su za najljubaznije evropske gradove, a na prvo mesto ove godine stavili su jedan italijanski grad – Sijenu, jedan od bisera Toskane.

Drugo i treće mesto drži Irska – tačnije gradovi Kork i Dablin, četvrti je finski Helsinki, a zanimljivo je da je na visoko peto mesto na ovoj listi izbio Beograd.

– Kreativna enklava, na prvi utisak, srpska prestonica možda i nije najlepši grad u klasičnom stilu. Ipak, njegove kaldrmisane ulice, brutalističke zgrade i kontrastna arhitektura imaju određeni šarm. Modne, umetničke i muzičke scene ovde bujaju, vredi ih istražiti – navodi se u tekstu kojim CN Traveller predstavlja najljubaznije gradove Evrope.

U prvih 10 Dubrovnik i Ljubljana

U prvih 10 stali su i Malaga (Španija), San Sebastijan (Španija), Dubrovnik (Hrvatska), Bukurešt (Rumunija) i Ljubljana (Slovenija).

Sijena je sjajna destinacija, živahne atmosfere i predivnih gotskih građevina. Postoji obilje kafića, porodičnih restorana, a grad je poznat po godišnjem Paliju, trci konja bez sedla koja se održava svakog leta na Piazzi del Campo. Istorijsko jezgro grada UNESCO smatra mestom „izvanredne univerzalne vrednosti“, a meštani su, naravno, poznati po svojoj toploj dobrodošlici, piše Pun kufer.

Irski grad Kork vredi posetiti ako volite hranu i atraktivne umetničke galerije, a u Dablinu ćete društvo lako naći – od izvrsnih pabova koji vrve atmosferom do sviranja gusla na ulicama.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.