U trendu

Na listi najboljih manjih gradova u Evropi za miran život našao se i jedan iz Srbije

Konsultantska firma Nomad Capitalist sastavila je listu evropskih manjih gradova idealnih za miran život. Na listi se našla dva grada iz bivše Jugoslavije, jedan u Srbiji i jedan u Crnoj Gori.

„Srećom, još uvek postoje mnoge evropske zemlje koje nude visokokvalitetan način života s niskim porezima“, napisali su.

U Srbiji su izdvojili Novi Sad. „Ako želite da živite na periferiji Evrope, ali u zemlji s velikim razvojnim potencijalom, onda je Srbija pravo mesto za vas. Glavni grad Beograd ima sjajnu vibraciju, ali skriveni dragulj Srbije je Novi Sad“, navode u svom tekstu.

Kažu da je Novi Sad idealan za život tokom leta, a da se predivna priroda proteže celim gradom. Navode da u Novom Sadu nema toliko puno turista i da je dosta jeftino u odnosu na ostatak Evrope. „Možda nije najdinamičniji grad, ali je predivan s lakim pristupom Beogradu koji ima više gužve i jurnjave ako je to ono što tražite“, ističu.

Izdvojili su i Tivat u Crnoj Gori. „Ako želite lepotu Monaka, ali se nadate da ćete živeti skromnim načinom života, onda je ovaj grad u Boki Kotorskoj idealan za vas. Ima sve što možete poželeti, a jedva da ima 14.000 stanovnika“, napisali su.

Nahvalili su Tivat zbog prekrasnih planina i plaža i istakli da tamo nema gomile turista. „Crna Gora ima tu atmosferu Evropske unije, ali je i dalje izvan njene direktne sfere uticaja. Zemlja je trenutno kandidat za članstvo u EU. Dakle, zemlja je u stanju promene koje joj trenutno daje sve prednosti boravka u EU bez negativnih strana, poput birokratskog preopterećenja“, napisali su.

Jedina zamerka ovoj lokaciji, navode, budući da se koristi evro, u tome je da nije jedno od najjeftinijih mesta u Evropi ili barem na Balkanu, prenosi Index.hr.

Na listi su još gradovi Portimao u Portugalu, Plovdiv u Bugarskoj i Andora la Velja u Andori. Na pitanje isplati li se živeti u manjem evropskom gradu odgovaraju: „Ako mali grad u Evropi nudi niske poreze, visok standard života i vrstu života koju tražite, njegova veličina ne bi trebalo da bude važna.“

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)