U trendu

Misterija nestalog aviona: Zašto su u zadnji čas promenili pilota?

Mnogo je nelogičnosti u nestanku aviona u kojem je bio fudbaler Emiliano Sala, 28-godišnji argentinski napadač koji je iz Nantesa prešao u Kardif Siti za 17 miliona evra i za čijim avionom se još uvek traga u vodama Engleskog kanala.

Policija i obalska straža Kanalskih ostrva potvrdili su da se više ne radi o operaciji spašavanja, već operaciji pronalaska olupine. Objavili su da će uskoro odlučiti hoće li nastaviti pretragu ili će je prekinuti. Za sada nema ni traga od aviona.

– Nažalost, mislim da nema nade da je neko preživio. U ovo doba godine, ako ste tamo u vodi, uslovi su strašni. Čak bi i najspremniji sportista u takvim uslovima mogao da preživi tek nekoliko sati – rekao je Džon Ficdžerald, koji vodi operaciju potrage za nestalim avionom u vodama Engleskog kanala.

Emiliano Sala potpisao je ugovor za Kardif pa je otišao u Nantes da se pozdravi sa igračima s kojima je delio svlačionicu tri i po godine. Seo je u avion koji nikad nije sleteo na odredište – na aerodrom u Kardifu. Od tada nema ni traga avionu uz koji se veže sve više misterija.

https://www.instagram.com/p/BtAYi00BO6i/

Jedan od njih je misterija dva pilota i dva Dejva.

Potvrđeno je da je privatnim avionom Piper Malibu PA-46 upravljao Britanac Dejv Ibotson (60), otac troje dece iz Nort Linkolnšira. U avionu su bili samo on i fudbaler. Ibotsona su unajmili predstavnici fudbalera, kao iskusnog pilota koji je često prevozio padobrance sa privatnih uzletišta širom Velike Britanije.

Međutim, tu se javlja prva misterija.

Dejv Henderson, iskusni britanski pilot, prošao je graničnu kontrolu u Nantesu i s njim je bio Emiliano Sala. To je bilo pre nego je avion poletio iz Nantesa. Međutim, Dejv Henderson nije ušao u avion kojim je pilotirao njegov imenjak Dejv Ibotson, piše francuski RTL i dodaje da je ta promena pilota obavljena u poslednji čas.

Engleski mediji preneli su jedan od zadnjih postova na Fejsbuku koji je objavio Ibotson, a u njemu piše:

– Malo sam zarđao sa sletanjem.

Nejasno je zašto je pilot tražio od kontrole leta dopuštanje da se s 1.524 metra nadmorske visine spusti na 700 metara bez da je javio da ima nekakvih problema.

Odmah nakon tog javljanja avion je nestao s radara. Iako se prvo mislilo da je avion vlasništvo predsednika Kardif Sitija, ispostavilo se da to nije istina.

Fudbalski agent Mark Mekej, koji nije igračev agent, ali je učestvovao u njegovom transferu iz Nantesa u Kardif, dogovorio je let privatnim avionom koji je Salu trebao prevesti iz Francuske u Vels, prenosi Sky Sport.

– Emiliano je svom agentu i meni rekao da prvo želi u Nantes pa sam počeo da tražim privatni avion koji bi ga odveo u Francusku i vratio u Vels. Uveče sam pronašao avion i rezervisao let. U kontaktu sam s ljudima iz Kardifa i igračevim agentima. Samo želim reći da avion nije u mom vlasništvu niti je u vlasništvu nekoga iz moje porodice – rekao je Mark Mekej.

Predsednik Kardif Sitija Mehmet Dalman rekao je da je klub ponudio igraču povratak iz Francuske komercijalnim letom.

– Nismo imali veze s izborom aviona i leta. I nas zanima zašto je sve tako ispalo i što se zapravo dogodilo. Pričali smo s Emilianom, pitali smo ga da li želi da mu organizujemo komercijalni let, ali nije to hteo, imao je svoje planove – rekao je predsednik Kardifa.

Zašto je Sala za prekomorski let izabrao mali avion, za koji je rekao da se boji da će se raspasti čim je seo u njega, i dalje nikome nije jasno. Detalje nesreće neće otkriti ni crna kutija jer je ovaj tip aviona nema.

Neki engleski mediji pišu da je avion poletio iz Nantesa tek iz četvrtog pokušaja što je još jedna u nizu nelogičnosti u ovom slučaju.

Šta se događalo s avionom i zašto je uopšte leteo po mraku na tako zahtevnoj deonici, nije jasno ni stručnjacima koji se bave avionima.

– Piper Malibu je odličan avion s jednim motorom, ali jako me iznenadilo što su se odlučili na let po mraku, s obzirom na trenutne uslove i hladnoću koja vlada u Evropi. Na takvom avionu lako se mogu smrznuti delovi i to može zaustaviti motore – rekao je avionski stručnjak Horhe Polanko.

Berenis Šakir nekoliko meseci bila je u vezi s argentinskim napadačem Emilianom Salom.

Nakon vesti o nestanku aviona, javila se s dramatičnom porukom na društvenim mrežama.

– Istražite fudbalsku mafiju jer ne verujem da je ovo bila nesreća – napisala je Berenis na svom profilu na Tviteru.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar