Može li se živeti u braku bez seksa? Evo šta o tome kaže poznati psiholog

Seks je definitivno jedna od važnijih stavki svakog braka ili veze, ali praksa pokazuje da ga je među parovima, naročito onima koji su dugo zajedno, sve manje.

Obično je nedostatak seksa, kažu psiholozi, signal da se ispod tepiha nagomilalo mnogo problema koji se ne rešavaju i da su rutina i svakodnevne obaveze „pojele“ intimni život. Ima li pomoći?

–  Veliki broj problema u vezi, uključujući i nedostatak seksa nastaju kada se veza shvati zdravo za gotovo i kada se prepusti slučaju. Mit o spontanosti često produbljuje te probleme. Verujemo da će se povezanost, žudnja, ljubav, orgazam i strastven seks desiti sami od sebe, što prosto nije slučaj – kaže Leo Ivanišević, psiholog.

Kada biste ljudima postavili pitanje „Kada žene ne žele seks“, uglavnom ćete naići na odgovore tipa „Onda kada nisam zadovoljna svojim telom, kada previše radim, kada me pritisne stres…“ A kada pitate ljude „Kada vas vaš partner najviše privlači?“, uglavnom ćete čuti „Onda kada je u svom elementu, kada smo razdvojeni, kad je srećan…“

–  Dakle, partner nam je privlačan onda kada je samostalan, samodovoljan i samopouzdan. Žudnju osećamo prema onome kome nismo potrebni, prema kome nema pritiska odgovornosti – kaže Leo.

Tri ubice seksa

Baš kao i mi, i seksualni život se menja tokom braka.

– Sam ulazak u brak je već prvi udar na želju, jer „Kako želeti ono što već imamo?“ Ono što je zanimljivo jeste da ta želja brže opada kod žena, nego kod muškaraca. Pritom, oba partnera će i dalje želeti seks, samo ne jedno sa drugim, već sa nekim koga tek treba osvojiti – objašnjava psiholog.

Drugi udar na želju predstavlja dolazak deteta. Uloga roditelja je da bude odgovoran, da brine, da neguje, da vaspitava i snabdeva, što ubija požudu, koja zahteva slobodu, razigranost i nezavisnost.

– Treći ubica požude je rutina. Partneri u braku uglavnom prestanu da se trude. Nema više zavođenja, nema igre, nema predigre, nema osvajanja. Potrebno je više od „Deca su zaspala, hoćemo li?“ da bi se raspalila seksualna želja. Predigra ne počinje 10 minuta pre akcije, predigra počinje odmah nakon poslednjeg orgazma koji smo imali. Iščekivanje, neizvesnost i flert su ono što gradi želju. Rutina i saznanje da nam seks „ne gine“ je ubijaju.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.