U trendu

Muči vas isprekidan san? Evo kako da se izborite sa tim

Kvalitetan san igra ključnu ulogu u očuvanju našeg fizičkog, mentalnog i emocionalnog zdravlja. Međutim, mnogi ljudi se suočavaju sa problemom isprekidanog sna, što može dovesti do umora, loše koncentracije, smanjene produktivnosti i dugoročnih zdravstvenih problema.

Isprekidan san može biti frustrirajući, ali postoje brojne strategije i navike koje mogu pomoći da mu stanemo na put! Zaslužili ste adekvatan odmor.

Stvorite ustaljenu rutinu spavanja

Pravilan raspored spavanja i uspostavljanje redovne rutine igraju ključnu ulogu u postizanju dobrog sna. Pokušajte ići u krevet i ustajati u isto vreme svakog dana, čak i vikendom. To će pomoći vašem telu da se sinhronizuje sa prirodnim ciklusima spavanja i budnosti, što može poboljšati kvalitet sna.

Imajte u vidu da je za formiranje novih navika potrebno do tri meseca, nakon toga možete blago izmeniti svoju rutinu tako da vikendom duže spavate u jutarnjim časovima a kasnije odete u krevet. Na samom početku važno je ostati istrajan i striktan kako bi se telo naviklo i počelo da luči melanin u tačno određeno vreme, što će znatno pospešiti kvalitet snana duge staze.

Ograničite unos kofeina

Kofein i drugi stimulansi mogu imati značajan uticaj na naš san. Pokušajte da smanjite unos kofeina, posebno u poslepodnevnim i večernjim satima. Takođe, obratite pažnju na unos alkohola i nikotina, koji takođe mogu uticati na kvalitet sna.

Najbolje bi bilo da kofeinske napitke ispijate u prvom delu dana do 14h, nakon toga a pogotovo osam sati pre odlaska u krevet izbegavajte kafu, gazirane sokove i druge napitke sa kofeinom.

Izbegavajte teške obroke pre spavanja

Teški i obilni obroci pre spavanja mogu uzrokovati nelagodnost i otežati vam da zaspite i izazvati buđenje u toku noći. Pokušajte leti da usmerite ishranu na lakšu i zdraviju varijantu (voće, povrće, orašasti plodovi) kako biste omogućili vašem digestivnom sistemu da se opusti pre nego što legnete.

Posvetite pažnju svojim emocijama

Pre odlaska na spavanje poželjno je praktikovati različite tehnike opuštanja, bilo da su to vežbe disanja, meditacija ili jednostavno stvaranje opuštene atmosfere uz omiljene pesme sa radija. Na vama je da stvorite atmosferu u skladu sa sobom ali suština lošeg, isprekidanog sna često leži u nama samima i potisnutim emocijama.

Razmislite o tome kako se osećate, izdvojte vreme za sebe i dozvolite telu da se regeneriše nakon napornih životnih trenutaka. Susrećemo se sa različitim izazovima ako potisnemo negatine emocije one se mogu izbacivati u vidu loših snova, možemo se buditi u toku noći i generalno gledano naš imunitet će oslabiti.

Ostanite u pokretu

Redovna fizička aktivnost može poboljšati kvalitet sna. Vežbanje može smanjiti stres, anksioznost i napetost, što su česti uzroci isprekidanog sna. Međutim, izbegavajte vežbanje neposredno pre odlaska na spavanje, jer to može povećati nivo adrenalina u telu i otežati vam da zaspite.

Na samom početku možete organizovati laganu šetnju za sebe, neka vaša ruta bude oko 8km što je do sat vremena šetnje. Fokusirajte se na sadašnji trenutak, opažajte šta se sve nalazi oko vas i osvestite trenutna osećanja i potrebe svog tela dok se ujedno relaksirate i stičete kondiciju. Postepeno iz meseca u mesec možete u svoj život uvesti zahtevniji trening, prenosi mogujatosama.rs.

Stvorite prijatnu atmosferu u spavaćoj sobi

Vaša spavaća soba treba biti mesto mira i opuštanja. Osigurajte da je soba dovoljno mračna, tiha i prostrana. Takođe, pokušajte održavati prijatnu temperaturu u sobi, između 18 i 22 stepena celzijusa, kako biste obezbedili optimalne uslove za dobar san.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.