U trendu

Najbolji izbor umesto jutarnje kafe: I samom mirisu ovog napitka raduju se i mozak i telo

Čaj od jasmina u Kini se koristi od 13. veka, kada se služio uglavnom kraljevskoj porodici. On je možda jedan od najukusnijih čajeva, a njegova prelepa, omamljujuća aroma je jedan od razloga zašto se mnogo ljudi odlučuje baš za njega. Čaj od jasmina ima brojne zdravstvene prednosti, a smatra se da je u Evropu stigao u 16. veku. Litar ulja ovog cveta košta kao jedan stan.

Ovo su koristi čaja od jasmina:

Ima antioksidante

Čaj od jasmina bogat je moćnim biljnim jedinjenjima poznatim kao polifenoli. Oni deluju kao antioksidansi u vašem telu i štite ćelije od oštećenja slobodnih radikala. Studije su povezale oštećenje slobodnih radikala sa srčanim oboljenjima. Čaj od jasmina napravljen od zelenog čaja sadrži mnogo polifenola koji se nazivaju katehini. Jedan posebno moćan katehin u zelenom čaju je epigalokatehin, koji je povezan sa mnogim prednostima, uključujući gubitak težine i poboljšanu kontrolu šećera u krvi, kao i zdravlje srca.

Pomaže pri gubitku težine

Pijenje čaja od jasmina može vam pomoći da smršate tako što će ubrzati metabolizam i samim tim omogućiti sagorevanje više kalorija.

Štiti srce

Čaj od jasmina sadrži mnogo polifenola, koji mogu da pomognu u zaštiti od srčanih bolesti.

Može poboljšati rad mozga

Čaj od jasmina ima nekoliko svojstava koja mogu da pomognu u jačanju moždanih funkcija. Za početak, sadrži 15–60 mg kofeina po šolji. Kofein stimuliše vaš nervni sistem blokiranjem inhibitornog neurotransmitera adenozina – hemikalije koja prenosi signale između vašeg mozga i tela.  Osim toga, kofein pojačava aktivnost mozga i pomaže u oslobađanju drugih neurotransmitera koji poboljšavaju raspoloženje, poput dopamina i serotonina, piše Healthline.

Smanjuje stres

Studija naučnika iz laboratorije nutritivne hemije Univerziteta Kjoto u Japanu pokazala je da i sama izloženost mirisu čaja od jasmina i lavande smanjuje stres i opušta organizam. Budući da ima antioksidantana svojstav, da smanjuje stres i štiti mozak, dodaćemo da zasigurno bustuje imunološki sistem, a to ja danas svima potrebno.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.