U trendu

ISPRAVKA: Narod iz doline Hunza je pothranjen i pate od raznih bolesti, uključujući rak

Na severu Pakistana u podnožju Himalaja, živi narod zvan Hunza ili kako ih neki zovu, Hunza ljudi. Pažnju širom sveta privlače zbog jedne činjenice. Naime, mnogi od njih dožive sto i više godina dok je prosečna starost u ostatku te zemlje 67 godina.

O činjenici da pripadnici naroda iz doline Hunza ipak nisu imuni na bolesti, te da nisu “najzdraviji narod na svetu”, pisala je novinska agencija Agence France Presse Fact Check (AFP). Oni navode da je priča o Hunza narodu mit te da je ocenjena kao netačna, između ostalog još 1980. godine u studiji objavljenoj u časopisu Cancer, u kojoj se navodi:

„Pretpostavljalo se da njihova ishrana uključuje znatne količine semenki kajsije. Ove tvrdnje ispostavile su se potpuno netačnim nakon japanske ekspedicije koja je otkrila da je narod iz doline Hunza pothranjen i da pate od raznih bolesti, uključujući rak.“

U ovom članku ranije je objavljena netačna informacija da su pripadnici Hunza naroda imuni na rak i druge bolesti, kao i da semenke kajsije i vitamin B-17 koji zapravo ni ne postoji – leče rak.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (11)