U trendu

Naučnici iz Beča savetuju – nemojte da živite sa svekrvom

Naučnici iz Beča  otkrili su da život u zajedničkom domaćinstvu negativno uteče na prirodni priraštaj.  Na osnovu obimnog istraživanja, austrijski naučnici opovrgli su do sada važeću teoriju da će se žene koje žive u zajedničkom domaćinstvu lakše opredeliti za potomstvo, piše Cdm.

Istina je, kako tvrde, potpuno drugačija – žene koje žive samo sa suprugom imaju više dece od dama koje prostor dele sa svekrvom ili majkom.

Austrijski naučnici su do ovih podataka došli analiziranjem 2,5 miliona žena starosti od 15 do 34 godine. U obzir su uzeti podaci pripadnica lepšeg pola iz 14 zemalja, od Amerike, preko Iraka, do Argentine. Primetne su kulturološke razlike, pa svaka druga Iračanka živi sa svekrvom a samo 1,5 odsto Amerikanki.

Na Tajlandu je prisutan trend da žene kad se udaju žive sa svojom majkom što radi 17 posto Tajlanđanki, dok je to najređe u afričkoj državi Malavi, gde samo 0,79 posto muškaraca živi sa taštom.

Naučnike je iznenadio ovaj nalaz, ali ga objašnjavaju reproduktivnim takmičenjem. Reč je o tome da su majke koje žive sa decom mlađe, pa i same mogu imati potomstvo zbog čega kćerka ili snajka nesvesno odlaže trudnoću jer zna da njeno novorođenče neće dobiti dovoljno pažnje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.