U trendu

Naučnici navodno dokazali šta se dogodi trenutak pred smrt: Zaista se ostvari ono što su mnogi očekivali

Vekovima se govori o ovome, a čini se da se zaista i dogodi u trenu kada čovek umire…

Dopuštajući sebi da zavirimo u neistraženi kutak smrti, postoji teorija koja sugeriše da život, pre nego što se izgubi, može da prođe pred očima. Ova teza praktično se decenijama i vekovima provlači uz razmišljanja o smrti, a često se spominje u filmovima, serijama i slično. Ova dugo postavljena pretpostavka može imati potporu u nedavnom istraživanju koje je analiziralo mozak 87-godišnjaka nekoliko trenutaka pre smrti, piše UNILAD.

Neuronaučnici su proučavali mozak čoveka koji je patio od krvarenja na mozgu i zabeležili neočekivanu aktivnost. Korišćenjem EEG-a (elektroencefalografije), snimljeni su podaci tokom 30 sekundi pre i nakon smrti. Čak i nakon što je srce prestalo da kuca, mozak je pokazao povećanu aktivnost u alfa i gama moždanim talasima, koji su povezani s funkcijama pamćenja i kognitivnih procesa.

Istraživanje sugeriše da bi ova aktivnost mozga mogla podržati teoriju „prisećanja života“ koje se može dogoditi u trenucima bliske smrti. Međutim, s obzirom na to da je proučavana samo jedna osoba, potrebna su dalja istraživanja kako bi se ova teorija potvrdila.

Koautor studije, neurohirurg dr. Ajmal Zemmar, naglašava da ova otkrića postavljaju važna pitanja o razumevanju trenutka završetka života. Ipak, potrebna su dalja istraživanja i dokazi kako bi se ova teorija potvrdila.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar