U trendu

Ne gledajte sat kad ne možete da zaspite, umesto toga uradite ovo

Kad ne možete da spavate, sat deluje kao da vam se ruga. „Barem ću spavati sedam sati“, možda ćete pomisliti dok ležite, ali ako ste još budni sat vremena kasnije, tada dobijate samo šest sati sna, a šest sati nije puno. A ako još niste dovoljno umorni, onda ćete spavati manje od šest sati i na kraju samo ležite u krevetu i razmišljate o tome kako ćete biti umorni ujutro.

Ako vam ovo zvuči poznato, niste sami. Naučnici koji se bave spavanjem odavno su prepoznali ideju da gledanje na sat zapravo nije umirujući faktor koji zapravo može da doprinese nesanici. To nije nužno uzrok vaših problema sa spavanjem, ali ih može pogoršati.

Na primer, recimo da imate neki manji problem koji vam otežava spavanje. Upadate u ciklus noćnog stresa, lošeg sna, a zatim ste sledeći dan umorni. Tada počinjete da se plašite vremena za spavanje jer znate da će se sve ponoviti.

Pre nego što to shvatite, možda uzimate lekove za spavanje, koji imaju svoje zdravstvene rizike. Nedavna studija otkrila je da “praćenja vremena”, kako su naučnici nazvali gledanje na sat, možda tera ljude da uzimaju lekove koji im inače ne bi bili potrebni, piše Lifehacker.

Dakle, šta možete uraditi umesto toga?

Jedan od autora te studije kaže da vam može pomoći obećanje sebi da nećete gledati koliko ima sati. Pokrijte ekran budilnika ili, ako telefon koristite za proveru vremena, stavite ga van svog domašaja. Ako se alarm još nije oglasio, još je noć i to je sve što stvarno treba da znate.

Bez sata biste se mogli brinuti da ne znate spavate li dovoljno ili ne. Ali, čak ni sa satom, ne brojite sate nužno tačno. Oni sati za koje mislimo da smo potpuno budni, često tonemo u san i izlazimo iz njega, a dobijamo ga više nego što mislimo da jesmo.

Još jedna umirujuća misao je ta da je opuštanje skoro jednako dobro kao san. Ako ne možete da spavate, sledeća najbolja stvar je mirno ležanje u krevetu zatvorenih očiju. To vam može dati neke od prednosti meditacije, a postoji čak i hipoteza da vam meditacija daje veće prednosti od sna. Bila to istina ili ne, to je utešna misao kada ležite budni usred noći.

A ako vam je potreban još jedan razlog više da prestanete da se brinete, setite se da je opuštanje jedan od najboljih načina da zaspite – dakle, zaspali ili ne, pomažete svom telu i mozgu pronalazeći opuštajući način da potrošite preostali sati tokom noći, prenosi N1.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.