Ne idite ljuti na spavanje

Jedno vreme se devojkama pred venčanje davao savet da, ako žele da im brak opstane, nipošto ne treba ljute da odu na spavanje. To je i danas dobar savet, samo ga ne treba shvatiti na pogrešan način, pa se u beskraj raspravljati i svađati.
Na šta mislimo? Na to da se ovaj savet često shvata u smislu da ne treba legati ako niste raspravili sve sukobe s bračnim (ili vanbračnim, podjednako često u današnje vreme) partnerom. Međutim, nekada je bolje s raspravom sačekati da prespavate, uveče možete biti umorni i nervozni i u takvom raspoloženju da vam svaka sitnica smeta, dok ćete ujutru biti odmorniji i bistrije glave. Ne kažemo da rešavanje sukoba treba odlagati u beskraj, ali ne mora se insistirati na tome da se sve odmah iste večeri reši, jer bi takvo insistiranje nekad moglo da ne reši ništa, samo oboje budete još više iznervirani i kažete i/ili učinite stvari zbog kojih kasnije zažalite – ali nema nazad, ono što je izgovoreno izgovoreno je, a ono što je učinjeno učinjeno, i dodatne povrede su nanete.
Ono što bi bilo dobro učiniti, kad god je to moguće (a nije uvek), jeste ne otići na spavanje ljut, čak ni ako sukob još uvek nije razrešen. Dogovoriti se s voljenom osobom da ćete stvari rešiti onda kad budete odmorniji, bistrije glave, i dovoljno smireni da ih rešavate na civilizovan način – i podsetiti jedno drugo da se vi i dalje volite i poštujete, i da ostatak večeri jednostavno odbijate da se i dalje ljutite jedno na drugo. Pregurali ste već mnoge probleme, rešićete i ovo, nema svrhe da i dalje besnite. Dogovor može da bude i da ćete se pred spavanje obavezno poljubiti i zagrliti.
U dobru i u zlu, u trenucima svađe, kao i u lepim momentima, i dalje imate jedno drugo, i na to ne treba zaboraviti. Nije tako loše ni kad imate na koga da se naljutite, mnogi koji su godinama ili decenijama usamljeni dali bi puno već i za to.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.