Ne jedete skoro ništa, preskačete obroke, a opet vam se sve lepi za butine i stomak? Evo i zašto

Saveti nutricioniste: Šta kada se gojim i od vazduha?

Ne jedete skoro ništa, preskačete obroke, a opet – sve se lepi za vas. Ipak, nutricionisti tvrde da “ne jedem, a gojim se” , jednostavno, nije moguć scenario. Pre će biti da na neki drugi način, kroz napitke, grickalice, brze užine, vi unosite veliki broj kalorija.

Nutricionista Marija Đurković objašnjava kako je moguće da jedete malo, a ipak se gojite i kakve to greške pravite. Saveti nutricioniste su jednostavni: stroga kontrola i dnevnik ishrane.

Gojim se od vazduha

Verujemo da ste više puta čuli kada neko kaže “gojim se i od vazduha”, ili “ne jedem uopšte mnogo, ne znam kako se gojim”.

To čujemo, jer često nismo svesni koliko hrane pojedemo,

Ali, postoji način da to promenimo.

Dnevnik ishrane je za sve koji se pitaju zašto se goje, za osobe sa zdravstvenim problemima, zatim za osobe koje sumnjaju da su intolerantni na neku namirnicu.

Dnevnik ishrane je dobar način da napravite prvi korak ka kontroli porcija, broju obroka i, na kraju krajeva, onome što se nalazi u tim obrocima.

Kako se vodi dnevnik ishrane?

1. Odaberite neku lepu sveščicu, rokovnik, planer ili preuzmite aplikaciju, ako ste više digitalni tip.

2. Napravite za svaki dan kategorije koje definišu vreme obroka, šta ste pojeli/popili, u kojoj količini i ostavite prostor za napomene. U njima ne morate svakki put pribeležiti nešto, ali ako primećujete da vam obrok nije prijao, ako ste se osećali naduto i slično, zapišite to zapažanje, jer će vam pomoći da utvrdite šta vam prija, a šta ne.

3. Nemojte da varate! To što grickalice i slatkiše ne računate u obrok je nekada i jedini krivac viška kilograma, zato upišite svako grickanje između obroka, pa na kraju dana detaljno proanalizirajte šta ste i koliko jeli.

Možda se i sami iznenadite.

(Lepota i Zdravlje)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.