U trendu

Ne možete da spavate od bebe

Imati bebicu jeste divno, ali i izuzetno naporno. Jedan od problema s kojim se većina roditelja suoči jeste što nikako da se naspavaju – a teret ne bi smeo da bude samo na majci. S ovim je nekada zaista teško izaći na kraj.
Savet koji u principu svi lekari i pedijatri daju jeste da spavate onda kada beba spava, samo što to u praksi nije uvek izvodljivo. Ima onih koji jednostavno nisu u stanju da spavaju danju, ili nisu naučili na "dremke", a neretko se desi i da mama, kad beba zaspi, pomisli da je to odlično, konačno će stići da uradi neki od kućnih poslova, ili da se malo pozabavi sobom. U svakom slučaju, problematično je odmoriti se tokom tih nekoliko sati bebinog sna – a nakon toga sledi nova "tura" trčkaranja oko mališana.
Ukoliko niste tip za "dremku", postoje i drugi načini da se odmorite. Neki roditelji otkriju da im jako pomaže ako pomere svoje vreme za spavanje tako da ga više usklade s periodom kada beba spava (recimo, ležu dva-tri sata ranije nego pre dolaska bebe). A mnoge mame otkriju da je od velike pomoći ako partner preuzme na sebe deo noćnih obaveza oko deteta, recimo, jedne noći ustaje ona, a druge ustaje on. Ovo je izvodljivo čak i ako mama doji dete – "izmuze" mleko u bočicu pre nego što legne da spava i onda tata nahrani bebu. Neki očevi se bune na ideju da oni treba da ustaju noću, jer rade u toku dana, a partnerka je ceo dan kod kuće s bebom, ali to nije razlog da ne pomognu. I njoj je, kao i njemu, potreban san, ni ona ne lenčari u toku dana dok je on na poslu, već mora da se brine ne samo o sebi nego i o bebi, i da nekako pozavršava i kućne poslove. Onda kada na smenu ustaju noću kako bi zadovoljili bebine potrebe, partneri uglavnom otkriju da je efikasnije da jedne noći ustaje samo on, a druge samo ona – ako on ustane u jedan ujutru, a ona u četiri, sledećeg dana će oboje biti neispavani.
Još jedna stvar koju možete pokušati jeste da ipak probate da naviknete na dremanje u toku dana. Dobro je znati da je za takve prilike bolje ograničiti to dremanje na 30-45 minuta, jer ako spavate duže od sat vremena, telo ulazi u fazu dugog sna, i ukoliko se probudite u toj fazi (kao što, sasvim moguće, hoćete), osećaćete se još umornije nego kada ste prilegli.
I još nešto što pomaže: setite se da faza u kojoj često morate da ustajete zbog bebe ne traje večito, beba se nakon izvesnog vremena navikne da spava celu noć – a vama onda čak i naporan period s malo sna ostane kao lepa uspomena, zbog drugih lepih stvari koje su se u tom periodu dešavale.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.